El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha confirmat aquest divendres que el Fons Monetari Internacional (FMI) supervisarà trimestralment, juntament amb l'executiu comunitari, l'economia d'Itàlia per garantir que apliqui els ajustos i les reformes anunciades per tal de reduir el seu deute.

Inspectors de la Comissió viatjaran la setmana que ve a Roma per avaluar les reformes anunciades pel primer ministre italià, Silvio Berlusconi, per estabilitzar l'economia italiana, segons Barroso.

"Itàlia ha decidit per iniciativa pròpia demanar l´FMI que supervisi l'aplicació dels seus compromisos", ha anunciat Barroso en la roda de premsa final de la cimera del G-20. "Això és una prova de la importància que el procés de reformes a Itàlia és per al país i per a l'eurozona en el seu conjunt", ha explicat.

La base de la supervisió per part del Fons serà la carta enviada la setmana passada per Berlusconi a Barroso i el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en què enumerava les reformes, entre elles el retard de l'edat de jubilació o la reforma del mercat laboral. Els països de l'eurozona ja van pactar en la cimera del 26 d'octubre que l'Executiu comunitari vigilarà l'aplicació d'aquestes reformes.

"La Comissió Europea portarà a terme una avaluació i vigilància detallada de la situació italiana i la setmana que ve ja anirem a Itàlia per realitzar aquest tipus de control", ha dit Barroso.

"Tot el que puguem fer per garantir la credibilitat dels esforços de tots els nostres Estats membres és important, no només per a l'eurozona sinó per a l'estabilitat mundial", ha ressaltat el president de l'Executiu comunitari.