El Consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit abaixar els tipus d'interès de la zona euro en un quart de punt, fins a l´1,25%, en la primera reunió de l'italià Mario Draghi com a president de la institució i que està marcada per una renovada tensió a la zona euro per la crisi de deute i, més concretament, per la situació de Grècia.

L'arribada del fins ara governador de la Banca d'Itàlia a la presidència del BCE s'ha produït en un moment en què l'eurozona s'enfronta a un nou desafiament després de la decisió del govern grec de Iorgoss Papandreu de convocar un referèndum sobre el segon pla de rescat de la UE, que ha provocat un nou episodi de tensió a les borses i als mercats de deute i que amenaça amb acabar amb l'actual Executiu grec.

Amb aquesta decisió, Draghi s'avança a les previsions de la majoria dels analistes, que, encara que esperaven una baixada de tipus a curt termini a causa de l'actual situació de l'economia global, no pensaven que es produís abans de la reunió de desembre.

Al final, en la decisió del BCE no ha pesat l'estimació avançada d'inflació de la zona euro, que preveu una taxa d'inflació per al mes d'octubre del 3%, percentatge idèntic al nivell registrat al setembre, i per sobre de l'objectiu de inflació del 2%.

Així mateix, l'atenció també se centrarà en la roda de premsa del nou president del BCE amb l'objectiu de comprovar si manté la línia defensada pel seu predecessor en el càrrec, Jean Claude Trichet, en les últimes reunions, així com quina és la seva postura sobre el paper del BCE en la resolució de la crisi de deute.

El BCE ha pujat els tipus d'interès en un quart de punt en dues ocasions aquest any, al mes d'abril i al mes de juliol, després que haguessin estat en l'1%, el seu mínim històric, des del mes de maig del 2009 amb l'objectiu de donar suport a la recuperació de l'economia de l'eurozona.