Els líders europeus rebutgen renegociar els requisits del segon rescat de Grècia i bloquejaran l'ajuda urgent de 8.000 milions d'euros del primer pla d'assistència fins que Atenes no ratifiqui el seu compromís d'aplicar els ajustos exigits, després de l'anunci del primer ministre hel·lè, George Papandreu, de convocar un referèndum sobre les condicions del rescat.

Aquest és el missatge que transmetran a Papandreu el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, en la reunió a la qual li han convocat aquesta tarda a Cannes abans de l'inici de la cimera del G-20, segons informa el diari francès 'Le Monde' citant fonts de l'Elisi. A la trobada assistirà també la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, i els representants de les institucions de la UE.

L'ajuda de 8.000 milions d'euros, que correspon al sisè tram del primer rescat aprovat el maig del 2010, va ser aprovada el 21 d'octubre pels ministres d'Economia de l'eurozona després de diversos retards per la resistència d'Atenes a aplicar les retallades exigides. Estava previst que es desemborsaria a mitjans de novembre.

Però després de l'anunci de referèndum, tant la UE com l´FMI consideren "inimaginable" pagar aquest ajut, segons 'Le Monde'. França calcula que les autoritats gregues es quedaran sense fons com a molt tard el desembre i el farà servir per redoblar la pressió sobre Papandreu. El missatge serà que, si com sembla segueix endavant amb els plans de consulta, acceleri al màxim els terminis i la convoqui per gener o fins i tot ja al desembre.

Els líders europeus demanaran al mandatari grec que la pregunta als ciutadans grecs sigui si volen sortir de l'euro. Així, el problema no serà ara el d'una UE paralitzada incapaç de resoldre els seus problemes sinó el d'un país que rebutja la sortida que se li ofereix. "No podem impedir que els grecs se suïcidin", afirma un diplomàtic francès citat pel diari.

Pel que fa al risc de contagi a Itàlia i a l´Estat espanyol després d'una possible sortida de Grècia de l'eurozona, França li resta importància. "El contagi ja és aquí. Per tenir una petita idea del que provocaria la fallida de Grècia només cal mirar els mercats", assenyala un responsable gal.

Segons 'Le Monde', els líders europeus haurien preferit que Papandreu actués com el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va prendre mesures difícils i va avançar les eleccions.