Grècia acomiadarà temporalment 30.000 treballadors del sector públics. El govern grec va aprovar aquest diumenge l'esborrany dels pressupostos per a l'any 2012, en el qual es preveu l'acomiadament de fins a 30.000 funcionaris, segons ha comunicat el ministre de Finances, Evangelos Venizelos, després de la reunió de l'executiu. "L'esborrany del pressupost se sotmetrà demà [per avui] al Parlament", assegura el comunicat de Venizelos. L'acomiadament dels treballadors del sector públic forma part del paquet de retallades que el govern grec està aplicant per tal de complir amb les directrius financeres europees i aconseguir els 8.000 milions euros de l'últim tram del rescat.

El govern grec vol fer tot el possible per complir amb les directrius de la Comissió Europea, el Fons Monteri Internacional i el Banc Central Europeu, que li exigeixen que apliqui dures mesures d'austeritat per tal de complir i tenir accés a l'ajut de 8.000 milions d'euros del fons de rescat pendent des del setembre per evitar la fallida. En aquest sentit, en una reunió d'urgència l'executiu grec ha acordat crear una reserva on hi enviarà 30.000 funcionaris que cobraran el 60% del sou durant un any i després seran acomiadats.

Segons ha comunicat Venizelos, aquesta proposta de retallada, "aprovada per unanimitat", arribarà al Parlament aquest dilluns, on se sotmetrà a votació.

També aquest diumenge el Ministeri de Finances ha informat que el dèficit públic per al 2011 és del 8,5% del PIB, per sobre del 7,6% fixat com a límit per al rescat. Per al 2012, el dèficit se situarà en el 6,8% del PIB, lleugerament per damunt del 6,5% imposat.

Grècia estaria millor fora de l'euro, segons un polític alemany

Alexander Dobrindt, el número dos de la Unió Social Cristiana (CSU) d'Alemanya, un dels tres partits de la coalició de Govern de la cancellera Angela Merkel, ha assegurat aquest diumenge que Grècia estaria millor fora de la zona euro si no pot restablir les seves finances. Dobrindt ha assenyalat que una sortida de Grècia de la zona euro seria una mesura d'últim recurs i que a Atenes li resultaria més fàcil recuperar-se fora del bloc de la moneda única.

Això després que dijous passat el parlament alemany aprovés amb una majoria sòlida l'ampliació del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF), el fons de rescat que els líders europeus van acordar el passat 21 de juliol. Del total de 620 diputats del Bundestag, 523 van votar a favor del rescat, 85 ho van fer en contra i tres es van abstenir.

L'aprovació alemanya de l'EFSF ha dotat de més autoritat política a la cancellera Angela Merkel, ja que hi havia membres de la seva pròpia coalició que havien criticat que Berlín hagués de comprometre's a pagar encara més pel rescat de Grècia.

"Una amenaça", per a Cameron

De la seva banda, el primer ministre britànic, David Cameron, ha advertit aquest diumenge que la zona euro és una amenaça no només per a si mateix, sinó també per a l'economia mundial". En aquest sentit, Cameron ha instat els països de la zona euro a actuar urgentment per avançar-se als mercats i resoldre d'aquesta manera la situació de les entitats bancàries i els seus problemes amb els deutes. "Les accions s'han de prendre en les properes setmanes per poder enfortir els bancs europeus i fer front als problemes del deute", ha assenyalat. "Ho han de fer ja", ha declarat Cameron.