L'Audiència Nacional espanyol investigarà el president del Banc Santander, Emilio Botín, a cinc dels seus fills, un germà i els seus respectius cinc fills per un suposat delicte contra l'Hisenda pública i falsedat documental per figurar com a contribuents de la filial Suïssa del banc HSBC. Segons l'alt tribunal, l'Agència Tributaria va ser incapaç de verificar que les declaracions demanades a la família Botín estiguessin "completes" i fossin "veraces" i per això es van incoar diligències davant l'Audiència Nacional.

Els fets denunciats es remunten al 24 de maig del 2010. Les Autoritats fiscals franceses van informar a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària d'una sèrie de clients, entre els quals es trobaven els denunciats, de l'entitat bancària HSBC.

A requeriment de l'Agència Tributària, els denunciats van procedir a la presentació de declaracions del 2005 a 2009, en la major part complementàries de les prèviament presentades en el termini voluntari de la declaració.

El 15 d'abril del 2011, l'Administració Tributària recull en els seus informes que, a causa de la ingent documentació presentada pels denunciats, és "incapaç de determinar si les regularitzacions realitzades han estat completes i veraces" i envia l'expedient a la Fiscalia anticorrupció que finalment va presenta denuncia.

En la denúncia presentada davant l'Audiència Nacional s'explica que "en el cas que les regularitzacions practicades pels contribuents siguin completes i veraces" se'ls absoldrà. El jutge Andreu afirma que davant "la impossibilitat reconeguda per aquesta Administració per realitzar una valoració en termini sobre la correcció o no de les declaracions complementàries practicades pels denunciats, és necessari que, mitjançant el present procediment es determinin, prèviament, quines conductes apareixen com a exigibles a cadascun dels denunciats a fi de regularitzar, o de posar en ordre, la seva situació tributària".