La construcció gironina ha entrat "en aturada tècnica" i el 2010 només es van començar 1.993 habitatges a la demarcació, una xifra que el sector qualifica "de subsistència". La dada contrasta, sobretot, amb el moment de màxim boom immobiliari a la demarcació, ara fa cinc anys, quan es van arribar a iniciar 22.383 habitatges. Segons la gerent del Gremi de Promotors, Remei Juanola, l'any passat la construcció va assolir el seu mínim històric "d'ençà de la postguerra".

Per a aquest 2011, de moment les previsions no són optimistes. Tot i que el sector assegura que ja s'ha tocat fons, reprendre les obres dependrà, en gran part, que s'obri l'aixeta del crèdit. El secretari del Gremi, Josep Donés, però, espera que el segon semestre d'any sigui millor que el del 2010 i es puguin engegar algunes obres.

També va avançar que, a partir d'ara, les coses han canviat al sector. Per això, va explicar que la majoria dels habitatges que es comencin a aixecar ja s'hauran venut "perquè es demana prevenda i hi ha garantia de compra".

D'altra banda, Donés va dir que, en endavant, les promocions immobiliàries s'adequaran a la realitat del mercat. "Això vol dir que els pisos seran més barats, perquè el preu del sòl s'ha abaixat, i que les superfícies s'ajustaran a la composició de les noves famílies", va concretar el secretari del Gremi de Promotors.

Donés va assegurar que els 1.993 habitatges iniciats l'any passat suposen "el mínim històric" per al sector de la construcció gironina. "Aquesta parada tècnica és terrorífica, però tampoc negaré que ajuda a treure estocs", va reflexionar.

Actualment, es calcula que a les comarques gironines hi ha uns 12.000 habitatges pendents de trobar comprador.

L'estadística anual del Gremi de Promotors també permet veure com al 2010 la compravenda d'habitatges va augmentar un 4,85%. Aquest és el primer percentatge positiu que es registra en tres anys, d'ençà que va començar la crisi econòmica.

En concret, l'any passat es van vendre 8.474 habitatges a les comarques gironines, mentre que al 2009 la xifra va ser de 8.082. De totes maneres, per als constructors això en cap cas és un signe de recuperació, sinó que té dos referents clars: l'increment de l'IVA i la fi de la deducció en renda per a habitatge habitual.

L'estudi també recull que els preus de l'habitatge han tornat a situar-se al nivell del 2005 a la majoria de poblacions gironines. Durant la presentació de l'estadística, els promotors van voler rebatre l'afirmació feta per l'economista Modest Fluvià, qui va augurar que els descensos encara havien d'anar a més durant la presentació de l'informe FOEG.

Per als constructors, és "agosarat" preveure que encara no s'ha tocat fons, perquè el mercat és molt dispar. Així, per exemplificar-ho, expliquen que no és el mateix un propietari que s'hagi de vendre el pis perquè no pot afrontar la hipoteca, que un promotor que encara mantingui preus similars als del 2007 en espera que els habitatges es venguin.