El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha admès avui que el govern espanyol no posa "les coses fàcils" al Govern de Catalunya respecte als 1.450 milions d'euros del Fons de Competitivitat, i ha evitat defensar-lo en aquest assumpte.

En roda de premsa al Parlament, Nadal ha repartit culpes entre el Govern català i l'espanyol per la falta d'entesa respecte a aquests fons que tant el Govern com el PSC reclamen que es paguin aquest any en aplicació del model de finançament.

Abans d'aquesta conferència, en una entrevista a Rac-1 recollida per Efe, Nadal ha etzibat: "El que no és veritat és que el govern espanyol li digui al Govern que retalli un 20%. A mi m'importa un 'pito' (sic). No vull defensar el govern espanyol. M'és igual, a veure si ens entenem".

I ha afegit a continuació, en al•lusió a les interpretacions que es fan a Catalunya sobre el paper d'oposició del PSC al Govern d'Artur Mas: "Estic fart que quan dius una cosa que no és del gust de qui governa, sembla que estiguis a favor de l'altre i contra Catalunya".

En la roda de premsa, Nadal ha usat un to més moderat i ha censurat l'actitud del Govern a l'hora que ha admès que l´executiu de José Luis Rodríguez Zapatero "tampoc no posa les coses fàcils".

El cap de l'oposició ha conclòs que ni uns ni altres es predisposen prou per a l'acord.

Nadal ha optat així per una posició equidistant en la polèmica sobre aquests fons, que, segons el PSC, l'Estat hauria de pagar aquest any, una tesi que ahir va avalar també el president del PP, Mariano Rajoy, de visita a Catalunya.

100 dies de "decepció"

Tot i el clima de "confrontació aparent" entre els dos governs, Nadal ha suposat que el Govern català "ha d'estar negociant" amb l'executiu espanyol més enllà de les declaracions que fa en públic.

"Les relacions entre governs es juguen en els despatxos", ha recordat Nadal, qui ha opinat que els primers 100 dies de Govern d'Artur Mas són "més per a la decepció que per a l'esperança".

"Fa la impressió que el Govern encara no ha trobat el seu lloc. No acaba de saber el país que té entre mans. No li ha pres la mesura", ha afirmat, en referència a la conferència que va impartir ahir Artur Mas per fer balanç dels seus cent dies.

Mas va fer aquest dimecres una crida al poble de Catalunya per assumir en els pròxims temps durs "sacrificis" i renunciar a una part del seu benestar, per no hipotecar el futur dels seus fills i per evitar convertir-se en "la generació més egoista de la història".

En les seves declaracions aquest dijous, Nadal ha assegurat que el PSC podria compartir aquests "sacrificis" que demanda Mas si aquest "prioritzés adequadament" les retallades que està aplicant, però ha denunciat que l'executiu ha optat per "privilegiar els sectors socials més afavorits" en eliminar l'Impost de Successions.

El cap de l'oposició ha acusat Mas d'aplicar "retallades socials" per complir el dèficit, i ha comparat a l'executiu amb un "bunyol de vent", "agradable al gust, però buit per dins", ha comentat.

El cap de l'oposició ha reprotxat a l'executiu que "tensi la corda" i que al mateix temps mostri "falta de predisposició a ser ajudat".