L'absorció de Caixa Girona ha permès a La Caixa consolidar-se com a primera entitat financera de la demarcació, amb unes xifres que la situen a molta distància dels seus competidors. La Caixa ja controla el 45 per cent del negoci bancari gironí i, un cop completada l'absorció, segueix creixent. Són dades que van aportar els màxims responsables de l'entitat durant la presentació a Girona del nou consell assessor territorial, en la qual van avançar alguns dels seus plans per als propers mesos.

El president de La Caixa, Isidre Fainé, va mostrar-se convençut que l'absorció de Caixa Girona ha demostrat ser "un encert" i que era "la millor opció que podria escollir" l'entitat gironina. Respecte a les reticències expressades per part d ela societat gironina, el director executiu de l'entitat es va mostrar taxatiu: "Les veus crítiques amb el procés de fusió ja no hi són. Una entitat són els seus clients, els seus empleats i l'obra social... i a Girona tots hi han guanyat".

Per al director general de La Caixa, Joan Maria Nin, el procés de fusió (cap responsable de l'entitat va utilitzar el terme absorció), "ha estat ràpid, professional i col·laboratiu. L'hem completat en només 5 mesos i, a diferència de que sol passar en operacions d'aquest tipus, no ha estat gens traumàtic".

Un cop completada l'absorció i el procés de racionalització de la xarxa d'oficines, La Caixa disposa de 240 sucursals a la demarcació, una seixantena menys que la suma de les que tenien Caixa Girona i La Caixa ara fa un any. Segons van revelar els responsables de l'entitat, ja no es preveu tancar cap altra oficina. En l'actualitat, l'entitat concentra una tercera part de totes les oficines de bancs i caixes a les comarques gironines.

Segons Fainé, "aquesta fusió ha estat un encert i, com s'està demostrant, és la millor opció que podria haver escollit Caixa Girona. Cal fer-se la idea que Caixa Girona ha estat qui ha comprat La Caixa apostant per ella, i que no ha estat al revés".

Amb el lema "compromesos amb Girona", els directius de La Caixa van escenificar ahir la importància d'aquest territori per al seu negoci. Van recordar que hi van obrir una de les seves primeres oficines i que les comarques gironines generen un 4,5% del volum de negoci de l'entitat i hi concentren un 5% de la seva plantilla.

Tot i controlar prop de la meitat del sector financer gironí, l'entitat és ambiciosa. El delegat general a Girona, Jordi Nicolau, va explicar que "l'evolució del nostre negoci, tot i la dificultat del moment, és bona; completada la fusió, estem en línia amb el creixement de La Caixa en el conjunt de Catalunya i d'Espanya".

El consell assessor

El nou Consell Assessor Territorial, format per deu membres vinculats al món empresarial, i als àmbits social i acadèmic, farà un seguiment del negoci financer i de l'apliació de l'obra social de La Caixa a les comarques gironines. "Ha de ser una veritable palanca de gestió, i els seus membres s'han escollit de manera molt acurada", va precisar Joan Maria Nin, qui va afegir que el seu mandat serà per tres o quatre anys.

El nou consell el presideix Manel Serra, últim president de Caixa Girona. També en formen part, Xavier Albertí (Embotits La Selva); el director financer de Panini i president del Consell Social de la UdG, Albert Bou; la rectora de la universitat, Anna Maria Geli; el director general d'Icnita, Joan Cassany; el president de la cooperativa La Fageda, Cristóbal Colon; la responsable d'Espelt Viticultors, Anna Espelt; el soci-director de l'assessoria TAX, Narcís Illa; el naturalista i director general del Grup Mascort Jordi Sargatal; i la vicepresidenta de Comexi Group, Imma Xifra.

Un cop completada l'absorció, La Caixa encara no ha aclarit el futur de les seves instal·lacions del carrer Santa Clara, on tenia l'antiga seu a Girona. Aquest immoble se suma a l'edifici que acollia l'antiga seu de Caixa Girona a l'avinguda Sant Francesc.