L'Associació Eòlica de Catalunya (EòlicCat), que aplega 50 empreses que operen al sector eòlic, ha demanat al Govern de la Generalitat que trobi una solució urgent per evitar la paràlisi del sector eòlic a Catalunya després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi paralitzat el nou mapa eòlic atenent a la petició d'entiats de la comarca que van interposar un contenciós. EòlicCat xifra en un risc de pèrdua d'inversions de valor de fins a 3.500 milions d'euros.

El president d'EolicCat, Ramon Carbonell, ha explicat que "l'actual situació posa en perill no només el desenvolupament de l'eòlica a les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP), sinó també la d'alguns parcs en tramitació, ja que en molts casos comparteixen infraestructura d'evacuació". Les pèrdues que xifren no només serien pels parcs pròpiament, sinó també pels plans industrials associats. A més, creuen que això suposa 5.000 llocs de treball.

L'Associació dóna diverses dades econòmiques per intentar mostrar la importància econòmica i en llocs de treball que suposa tirar endavant els parcs en tramitació. L'aportació anual al territori en transferència de renda (ajuntaments i propietaris) es xifra en 25,07 milions, mentre en impostos es calcula que anualment s'hi destinarien 6,42 milions d'euros. El volum de negocis per a enginyeries, consultores ambientals i d'altres durant el període de promoció del parc suposaria, segons els seus càlculs, una inversió de 38,5 milions. Fins i tot aporten dades referents a l'IVA que podria recaptar l'Estat que seria de 630 milions. Pel que fa als llocs de treball, els permanents en operació i manteniment serien d'un miler, i els permanents en inversions complementàries, 700.

El TSJC ha aturat de forma cautelar l'aplicació de les ZDP per la denúncia de dues entitats que manifestaven que no s'havien portat a terme les avaluacions ambientals que, tal com entén el jutge i les entitats, s'haurien d'haver realitzat. El jutge fins i tot apunta a l'auto que sorprèn al tribunal que les lleis marquin que l'avaluació ambiental és necessària i, en canvi, en el procés judici el Govern digui que no.

Respecte al medi ambient, EolicCat recorda que el sector sempre ha respectat i ha complert amb les qüestions de caire ambiental en tramitar qualsevol parc eòlic al territori, portant a terme tots els estudis requerits per demostrar la compatibilitat de la futura instal·lació amb el patrimoni natural. Segons Carbonell, "l'energia eòlica no suposa una agressió al medi ambient, sinó tot el contrari, el mitjà amb el qual el protegim" i afegeix que "lluitem amb elements visibles contra un enemic invisible com és el CO2, el que ens porta a la reflexió que l'eòlica més que impacte, és en realitat un desimpacte ambiental".

Les Zones de Desenvolupament Prioritàries aprovades el juny de l'any passat defineixen set zones de Catalunya on es podran instal·lar parcs i en cada una d'elles els llocs idonis. A l'Alt Empordà afecten 8 poblacions.