L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, l'investigador Jordi Camí, l'economista Jordi Galí, l'empresari Ferran Soriano i l'arquitecta Benedetta Tagliabue debaten aquest dimarts 25 de gener sobre la internacionalització de Catalunya. L'ACN ha reunit aquestes cinc personalitats en una taula rodona titulada 'Oberts al món. Les prioritats per internacionalitzar Catalunya', que serveix per presentar el servei de notícies en anglès de l'agència, la Catalan News Agency (CNA). L'acte, que se celebra al MACBA a partir de les 19.30 h, vol contribuir al debat sobre la necessitat d'internacionalitzar el país, que sovint es planteja com una de les principals sortides de la crisi econòmica.

Diferents punts de vista valorats des de diferents sectors però un tema en comú: quines han de ser les prioritats per internacionalitzar Catalunya? Aquesta pregunta és resposta aquest dimarts a la tarda per cinc personalitats de primer nivell, primeres figures en el seu àmbit laboral: qui va ser president de la Generalitat des del 1980 i fins el 2003, Jordi Pujol; el director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, Jordi Camí; el director del Centre de Recerca en Economia Internacional, Jordi Galí; el president de l'aerolínia Spanair, Ferran Soriano; i la directora de l'estudi d'arquitectura Miralles-Tagliabie-EMBT. El director de l'ACN, el periodista Saül Gordillo, moderarà la taula rodona, que es du a terme a l'Auditori del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) el dimarts 25 de gener a les 19.30h. L'entrada és lliure.

Internacionalitzar Catalunya i obrir-la al món ha esdevingut una de les prioritats per sortir de la crisi actual. De fet, diverses institucions i estudis parlen de la internacionalització de l'economia catalana o de la recerca a Catalunya, però en poques ocasions hi ha l'oportunitat d'abordar aquesta qüestió des d'una perspectiva multidisciplinària. Per això, l'ACN organitza aquest debat, que té una durada de dues hores i que es clourà amb un torn de preguntes dels periodistes i públic assistent. En presentar els convidats, l'ACN vol introduir la seva aposta per internacionalitzar la informació sobre Catalunya: la Catalan News Agency (CNA).

La CNA (www.catalannewsagency.com) és el servei de notícies en anglès de l'ACN, que explica les principals notícies de l'actualitat catalana a un públic internacional. Aquest servei consta d'un portal de notícies, d'un butlletí electrònic quinzenal i d'una tribuna d'opinió oberta i plural, el bloc Catalan Views (www.catalanviews.com).

Cinc ponents de primera línia

Jordi Pujol va ser president de la Generalitat de Catalunya des de 1980 fins a l'any 2003. Va començar la seva activitat política el 1946, combinant-ho amb una defensa i promoció de la cultura catalana. Represaliat i empresonat per la dictadura a principis dels seixanta, en recuperar la llibertat Pujol va centrar-se a fundar organitzacions i projectes per a la construcció nacional de Catalunya, com ara Enciclopèdia Catalana. El 1974 funda Convergència Democràtica de Catalunya, partit del qual encara és president. A la transició, Pujol és conseller sense cartera del Govern de Tarradellas i diputat al Congrés, elegit el 1977 i el 1979. Juga un paper important en les negociacions de la Constitució Espanyola i de l'Estatut de 1979. Pujol es presenta a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya el 1980 i esdevé president de la Generalitat. És reelegit en set ocasions més. Actualment, Pujol dirigeix el Centre d'Estudis Jordi Pujol, manté una intensa activitat pública i intel·lectual i participa en nombroses conferències i debats.

Jordi Camí és director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), director general de la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer i catedràtic de farmacologia de la UPF des de 1997 (abans ho era de la UAB). El doctor Camí és un dels especialistes més reconeguts en toxicologia i particularment en drogues d'abús, amb innombrables publicacions des de 1977. A més a més, també és una autoritat en política científica, ja que ha publicat extensament sobre el tema i ha avaluat programes públics de recerca i d'investigació. Com a director general del PRBB i de la Fundació Pasqual Maragall, però també des de moltes altres posicions en institucions i projectes, el doctor Camí ha treballat intensament per impulsar la recerca i la innovació a Catalunya i especialment a Barcelona, i ha estat un dels principals impulsors per fer de la ciutat un clúster d'investigació biomèdica d'àmbit mundial.

Jordi Galí és el director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) de la UPF des de 1999, del qual és el principal investigador. Galí és doctor en economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i és un dels macroeconomistes amb més prestigi del món, com prova el fet que el seu nom ha sonat en els últims anys per rebre el Premi Nobel d'Economia. Abans d'estar vinculat a la UPF com a professor del seu departament d'economia, investigador al CREI i professor a la Graduate School of Economics, el doctor Galí ha estat professor a l'MIT, a la Universitat Colúmbia, a la Universitat de Nova York i a la Universitat Yale. El 2010 va ser vicepresident de l'Associació Europea d'Economia i és membre de centres de recerca i associacions professionals d'àmbit internacional. A més a més, és membre del consell editorial d'una desena de publicacions científiques de primer ordre. El doctor Galí té una llista de publicacions molt extensa sobre temes de macroeconomia, de la qual destaca l'especialització en cicles econòmics, política monetària i tipus d'interès.

Ferran Soriano és actualment president de la companyia aèria Spanair, empresa de la qual l'administració pública catalana té participacions i que té com a objectiu contribuir a fer de l'aeroport del Prat un 'hub' intercontinental. Soriano té un màster en gestió d'empresa i és llicenciat en Ciències Empresarials. Amb vint anys de carrera professional, s'ha convertit en un dels directius més ben valorats a Catalunya i ha treballat en deu països d'Europa i Amèrica i en diferents sectors. Actualment, a banda de Spanair, Soriano també té responsabilitats a Nauta Capital, empresa de capital risc especialitzada en la indústria de telecomunicacions, i presideix 36L, el primer distribuïdor de llibres electrònics d'Espanya. Prèviament, va ser cofundador de l'empresa Cluster Consulting, dedicada a la consultoria estratègica, amb presència a vuit països i que va cotitzar al Nasdaq americà. A banda del món de l'empresa, Soriano també és reconegut per haver estat vicepresident econòmic del F. C. Barcelona de 2003 a 2010. De fet, ha vinculat el món de l'empresa i el del futbol en el llibre 'La pilota no entra per atzar'.

Benedetta Tagliabue és arquitecta i la màxima responsable de l'estudi d'arquitectura Miralles Tagliabue EMBT, que va fundar conjuntament amb el seu marit el 1991. Nascuda a Milà, Tagliabue es va formar a Venècia i a Nova York. Fa vint anys que està instal·lada a Barcelona, des d'on dissenya projectes per tot el món. La seva última obra més reconeguda és el pavelló d'Espanya a l'Exposició Universal de Xangai i actualment treballa en diversos projectes a la Xina, Alemanya o Itàlia. De la seva obra, alguna dissenyada amb Enric Miralles, en destaca el parlament d'Escòcia, l'ajuntament d'Utrecht o la nova seu de Gas Natural a la Barceloneta. De fet, a casa nostra ha dissenyat nombroses obres, com ara la reforma del Mercat de Santa Caterina de Barcelona, el Parc dels Colors de Mollet del Vallès o el Parc Cementiri d'Igualada. Tagliabue ha rebut nombrosos premis internacionals i la seva obra ha estat objecte de diverses exposicions arreu del món, així com de diverses monografies.

Benedetta Tagliabue és membre de destacades associacions professionals i participa en jurats internacionals de premis, com el del Royal Institute of British Architects. També és professora a la Universitat Colúmbia i organitza tallers d'estiu a l'Instituto Tecnológico de Monterrey (Mèxic) i a l'Escola d'Arquitectura de Venècia (IUAV), a més de participar en activitats docents amb altres centres. El 2004 la Napier University d'Edimburg la nomena doctora honoris causa.