El nombre d'hipoteques constituïdes aquest maig a Catalunya per comprar un habitatge va ser de 8.322, xifra que representa una caiguda del 7,6% en relació amb el maig del 2009 i que posa fi a quatre mesos consecutius registrant augments interanuals continuats del nombre d'hipoteques constituïdes, segons l'Institut d'Estadística espanyol (INE). Pel que fa a l'import mitjà de les hipoteques, al maig es va situar en els 125.000 euros, un valor que també en aquest cas cau fins a un 12,7% si es compara amb el mateix mes de l'any passat. Al conjunt d'Espanya, el nombre d'hipoteques també baixa, en el seu cas un 2,9% interanual, i l'import mitjà es va situar un 4,4% per sota del valor registrat fa un any.

Els primers quatre mesos de l'any, el volum d'operacions hipotecàries per comprar un pis van registrar augments interanuals del 13,7%, el 21%, el 11,6% i el 18,8%, respectivament, deixant enrere uns valors negatius que es van registrar des del 2008. Aquest maig però, la tendència s'ha trencat i el volum total d'hipoteques ha caigut un 7,6% respecte a fa un any. El maig del 2009 es van constituir 9.008 hipoteques, mentre que aquest maig se'n van registrar només 8.322.

En comparació però amb el mes anterior, el maig es van constituir prop de 700 hipoteques més que a l'abril. Per contra, l'import mitjà d'aquestes operacions cau tant en termes interanuals com intermensual. El seu valor aquest mes de maig va ser d'uns 125.000 euros, un 12,7% menys que fa un any i aproximadament un 2% menys, si es compara amb les dades de l'abril.

Malgrat que el volum d'operacions s'havia recuperat els darrers mesos, no ho havia fet en canvi l'import mitjà de les mateixes que, a excepció del mes passat, en que el valor va augmentar un 1,7% en termes anuals, s'han registrat sempre valors negatius, malgrat que des del gener i fins ara, les caigudes no havien superat el 10%.

Un 2,9% menys d'hipoteques al conjunt de l'Estat

Al conjunt de l'Estat, el mes de maig es van constituir 55.755 hipoteques per a la compra d'un habitatge, això és un 2,9% menys si es compara amb el mateix mes de fa un any. En comparació amb l'abril però, suposa un increment del 10,8%. Pel que fa al valor mitjà d'aquestes hipoteques, al conjunt de l'estat espanyol es va situar en el 114.990 euros, això és un 4,4% menys del valor registrat un any enrere.

Pel que fa a l'acumulat de l'any, el volum d'hipoteques constituïdes específicament per a la compra d'un pis registren un repunt de l'1,9% per sobre de les dades obtingudes en els primers cinc mesos de l'any passat. Pel que fa a l'import d'aquestes, en canvi, el valor cau en aquests cinc mesos un 4,1% respecte el mateix període de l'any passat.

Entitats i tipus d'interès

Pel que fa a les entitats, les Caixes d'Estalvi són les entitats que més préstecs hipotecaris van atorgar durant el maig, un 52,2% del total de l'Estat, seguits dels bancs, que en van donar el 37,7% i la resta d'entitats.

El tipus d'interès mitjà d'aquestes hipoteques es va situar en el 3,92%, el que suposa un descens de fins el 14,8% respecte l'interès que s'oferia fa un any, però mantenir en canvi les mateixes taxes del mes anterior. Per entitats, les Caixes d'Estalvi han ofert hipoteques amb un tipus d'interès del 4,10% i un termini de pagament de 23 anys de mitjana. Mentre que els bancs, han signat préstecs amb interessos del 3,82% i un termini de pagament de 22 anys de mitjana.

Pel que fa a canvis en les hipoteques, cau un 14,6% el volum de préstecs sobre habitatges que decideixen canviar les condicions de la seva hipoteca, ja sigui o bé, canviar d'entitat financera o bé, modificar el titular de la hipoteca.