MicroBank, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Creu Roja Girona i els ajuntaments de Roses (Alt Empordà) i Figueres han signat aquest dilluns el seu primer acord de col·laboració, amb l'objectiu de facilitar l'accés al finançament a qui ho necessiti i contribuir així a la posada en marxa de noves empreses. Aquesta és una experiència pionera a Catalunya, perquè és la primera vegada que entitats socials i públiques impulsen un projecte de microcrèdits en un marc territorial d'àmbit supramunicipal, com l'Alt Empordà. La inversió de MicroBank per a aquesta iniciativa és d'1 MEUR (milió d'euros), que es destinaran a finançar projectes promoguts a la comarca.

L'acord conjunt estableix noves línies de finançament dirigides tant a autònoms com a microempresariss i persones amb projectes d'autocupació. També els col·lectius més vulnerables, en situació d'exclusió financera, poden accedir a aquests préstecs de

MicroBank.

Aquest conveni impulsa una experiència pionera a Catalunya, perquè és la primera vegada que un conjunt d'entitats, socials i públiques, acorden treballar d'una forma integral i coordinada per impulsar un projecte de microcrèdits en un marc territorial d'àmbit supramunicipal, en aquest cas a l'Alt Empordà.

Per aquest motiu, s'estableix una comissió tècnica que tindrà atribuïdes competències entorn a les activitats que s'han de desenvolupar per a l'execució d'aquest conveni, i que estarà integrada per un tècnic de cadascuna de les entitats que l'han signat. La finalitat de la comissió serà estudiar i analitzar les sol·licituds dels microcrèdits, i en el cas de l'anàlisi favorable, emetre un informe de viabilitat amb relació al projecte presentat pel sol·licitant.

El director general de MicroBank, Albert López; la presidenta del Consell Comarcal l'Alt Empordà, Consol Cantenys; la presidenta de Creu Roja Girona, Roser Llevat; l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, i l'alcalde de Figueres, Santi Vila, han signat avui el conveni per facilitar ajudes econòmiques a les microempreses i emprenedors.

Perfil dels receptors

Les línies de finançament es concreten en una de microcrèdits de dependència, que facilita recursos a les persones que es troben en una situació de dependència i als seus cuidadors familiars amb l'objectiu de contribuir a millorar la seva qualitat de vida i afavorir la seva autonomia personal, o una línia de microcrèdits socials, que potencia l'autoocupació i incentiva l'activitat emprenedora afavorint la igualtat d'oportunitats d'homes i dones, nous residents, persones amb discapacitats i amb especial atenció als col·lectius vulnerables en situació d'exclusió financera.

Una altra línia és la dels microcrèdits financers, que finança l'establiment, consolidació o ampliació de microempreses, negocis d'autònoms i projectes d'autoocupació, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament del teixit productiu, la creació i consolidació d'ocupació i la contribució al progrés social.

76.450 microcrèdits

MicroBank es dirigeix a totes les persones amb uns recursos econòmics limitats, amb la finalitat de fomentar l'activitat productiva, el desenvolupament personal i la creació d'ocupació. Des que va començar la seva activitat, ha concedit 76.450 microcrèdits per un import superior als 485 MEUR, convertint-se en l'entitat financera que més recursos destina a la promoció de projectes a través de microcrèdits.

D'una banda, compta amb els microcrèdits socials i financers destinats a autònoms, microempreses i emprenedors; i d'altra banda, els microcrèdits familiars, que tenen com a objectiu atendre necessitats familiars que permetin superar dificultats temporals i facilitin el desenvolupament personal i familiar.

A Catalunya, i fins al juny d'aquest any, MicroBank ha concedit més de 24.560 préstecs per valor de 143 MEUR.

Acords amb 417 entitats socials

En la concessió dels microcrèdits, a part de la xarxa de més de 5.200 oficines de 'la Caixa', hi col·laboren entitats que aporten coneixement a les persones a les quals s'han concedit operacions de préstec, assessoren i realitzen el seguiment dels projectes. Fins al moment, MicroBank ha signat convenis amb 417 entitats socials de tot l'Estat que vetllen per la viabilitat dels projectes finançats.