Entre les més utilitzades, destaquen la suspensió temporal de contractes i l'amortització de llocs de treball. Per alta banda, s'observa un augment de la presència de dones en càrrecs directius, passant del 15% l'any 2007 a un 23% actualment, així com un increment de la formació en horari laboral, d'un 23% a un 45%. Aquestes són algunes de les dades donades a conèixer aquest dilluns per Eurogrup Consulting, l'empresa que ha elaborat l'estudi per encàrrec del Fòrum Carlemany.

Aquest estudi es fa amb caràcter bianual des de l'any 2003 i inclou un anàlisi de la mostra de les empreses participant i un anàlisi extens de les polítiques de recursos humans comparades amb els anys anteriors. En aquest últim estudi, s'ha comptat amb la participació de 26 empreses, amb dades analitzades sobre una mostra de 5.259 treballadors. La facturació mitja de les empreses recollides és de 55 MEUR per l'any 2008 i 249 treballadors de mitjana.

Els sectors més representants són l'alimentari, el metal·lúrgic i les arts gràfiques, amb un 57% de la mostra, seguit pel sector químic i d'altres com ara el comerç, distribució, indústria, transports i logística, construcció, farmacèutic, tèxtil, moda i complements.

Pel que fa a l'informe retributiu, aquest analitza un total de 120 llocs de treball, que van des de la direcció general fins al col·lectiu d'operaris, agrupats en 13 àrees: direcció general, serveis organitzatius, àrea financera, àrea de recursos humans, sistemes d'informació, àrea de màrqueting, àrea comercial, àrea de serveis client i àrea logística i de compres.

Algunes de les dades més rellevants

Un 73% de les empreses de la mostra han aplicat mesures per reduir els costos de personal durant el 2008 i 2009. Entre les més utilitzades, destaquen la suspensió temporal de contractes i l'amortització de llocs de treball, per l'elevat impacte que ha suposat a la plantilla. Així, un 5% de les empreses han optat per la primera mesura, que ha tingut un impacte del 70% de la plantilla, mentre que un 32% de les empreses han optat per l'amortització de llocs de treball amb un impacte del 13% a la plantilla. Altres mesures utilitzades, com ara les jubilacions i prejubilacions, en un 14% i un 27% respectivament, han tingut impactes menors al total de treballadors i han afectat un 2% i un 4% de la plantilla.

Pel que fa a la taxa de baixes voluntàries, aquesta ha disminuït un 3% respecte l'any 2006, mentre que la taxa d'acomiadaments ha augmentat en un 3,3%. A nivell d'absentisme laboral, la taxa se situa en un 4,8% dels treballadors, un 0,4% més que l'any 2006, i la previsió és que l'any que ve baixi fins al 3,8%. La causa principal continua essent la malaltia, si bé la baixa de maternitat ha crescut en els últims dos anys i ha passat d'un 8% a un 11%.

Destaca també el predomini de la contractació fixa, en un 91,4%, amb un clar descens de l'eventualitat i la contractació temporal durant el 2009. Als col·lectius on hi ha hagut una major davallada ha estat en les categories de xofers, tècnics i administratius.

Més dones en càrrecs

Dels 5.259 treballadors representats de la mostra, el 62% són homes i el 38% són dones. Aquest últim grup ha vist créixer la seva presència dins l'estructura de l'empresa en ujn 4,6% respecte l'any 2007 i en el cas dels càrrecs directius a mans de dones, aquests han passat d'un 15% l'any 2007 a un 23% actualment. Una altra de les novetats d'aquest any és que també han augmentat la seva presència en comandaments intermitjos i en l'àrea tècnica. Per contra, els homes s'han estancat en gairebé totes els col·lectius menys a l'àrea d'administratius, on ha crescut. En els últims anys, també ha augmentat el col·lectiu d'operaris a les empreses en detriment dels tècnics.

Si ens fixem en les retribucions, observem que el 95% de les empreses recollides aplica una retribució variable als seus treballadors i aquesta ha augmentat respecte altres anys. On es veu més clarament és en els operaris, que ha passat d'un 17% de la retribució total de l'any 2007 a un 39% aquest any.

A nivell d'horaris, s'observa un important augment de la flexibilitat en l'entrada i sortida. Si l'any 2005 eren un 37% les empreses que aplicaven mesures en aquest àmbit, el percentatge ha crescut fins a un 72% en l'actualitat. Destaca també l'augment de la formació en horari laboral, que ha passat del 23% de les empreses fa dos anys a un 45%.