'Aquest canvi posa de manifest les tensions en el mercat de treball', ha explicat el president de l'àrea de desenvolupament empresarial, Jaume Fàbregas. A més, ha indicat que l'augment de l'atur en els assalariats de la construcció s'ha vist compensada per aquest increment dels autònoms. Segons dades de la Cambra de Comerç, el creixement mitjà dels treballadors afiliats al règim de la Seguretat Social va ser del 3,88%, davant de l'augment del 4,22% dels treballadors autònoms. Aquesta tendència s'ha aguditzar durant el primer trimestre del 2008 ja, amb dades del mes de febrer, es comprova que l'augment del treballadors assalariats és d'1,6% i, en canvi, hi ha un 7% més d'autònoms, arribant als 66.482.

Segons ha explicat Fàbregas, normalment, a Girona hi ha un treballador autònom per cada cinc d'assalariats. Amb el darrer augment de treballadors autònoms, aquesta tendència es desvia i un de cada quatre treballadors ja és autònom.

Una altra dada significativa que es desprèn de l'informe de la Cambra de Comerç fa referència a l'atur en el sector de la construcció. Per una banda, els indicadors reflecteixen que l'atur en aquest sector -que ha estat el motor de l'economia gironina en els darrers exercicis- ha augmentat sobretot el darrer trimestre del 2007 i ha tancat l'any amb un variació interanual de mitjana del 29,2%. Ara bé, si es comparen dos mesos concrets com el passat mes de març del 2007 -quan el sector no havia iniciat la desacceleració- i el mes de març d'aquest any en curs l'augment de l'atur en el sector de la construcció és del 80%. Si al març del 2007 hi havia 2.362 aturats en aquest sector, un any més tard ja són 4.243 les persones que s'han quedat sense feina.

Aquest augment de l'atur entre els treballadors de la construcció ha estat progressiu i s'ha aguditzat en els primers mesos de l'any, ja que al gener l'augment era del 48%, al febrer del 64% fins arribar al 80% del passat mes de març. A més, la taxa d'atur en mitjana anual de tots els sectors laborals ha estat del 8,1%, per sobre de les taxes catalana -6,5%- i l'espanyola -7%-.

Davant d'aquests indicatius, el president de la Cambra, Domènec Espadalé, ha afirmat que les característiques del mercat de treball actual són el 'fort alentiment' en el ritme de creixement de l'ocupació, l'augment de l'atur sense destrucció neta de llocs de treball (els treballadors de la construcció que queden a l'atur passen al sector de l'hostaleria, per exemple) i amb una especial incidència negativa en el sector de la construcció.

El punt positiu el posen els sectors de la indústria, que va tenir una evolució positiva durant el 2007, i les exportacions, que han augmentat un 6,68%. Pel que fa a les importacions, els representants de la Cambra han destacat positivament l'augment del 14% en les importacions de tecnologia industrial ja que significa que les empreses gironines inverteixen en innovació per ser més competitives.

Pel que fa al turisme, l'informe recull que es manté i que s'ha aconseguit desentacionalitzar l'arribada de turistes ja que, el passat 2007, set dels dotze mesos van veure incrementat el nombre de turistes. Es tracta dels mesos de gener, març, maig, agost, setembre, octubre i novembre; quasi bé tots fora de la època estival, que concentra encara la majoria de pernoctacions.

Perspectives de futur

El president de la Cambra, Domènec Espadalé, ha declarat que l'escenari previst pel 2008 és 'més gris' del que inicialment s'havia previst i ha qualificat la situació econòmica 'd'incerta i pessimista'. 'Els indicadors es van veure que la desacceleració tendeix a intensificar-se', ha afirmat el president.

Per això, la Cambra espera per aquest any un augment de l'atur, un consum a la baixa a les llars i una baixada de la construcció residencial. Per combatre aquesta situació, la Cambra creu que s'ha d'accelerar el procés de licitació de les obres públiques pendents a les comarques gironines ja que, aquest volum d'obra, compensarà els llocs de treball perduts en la construcció residencial. També demana una acceleració en la inversió en formació, educació i R+D+I i un control, per part del govern espanyol, de la inflació.