Fa menys d´un any que Maite Muns i Salvador Borràs van apostar per instal·lar la seu de la seva editorial, L´Art de la Memòria, a Avinyonet de Puigventós. Amb la voluntat d´establir llaços de col·laboració amb altres professionals del sector i apropar-se al públic lector, ara impulsen les primeres Trobades Literàries Empordaneses. La iniciativa es concentra en un sol dia, el dissabte 30 de juny, a la mateixa seu de l´editorial, ubicada a la urbanització Mas Pau, tot aprofitant un ampli i deliciós espai verd del qual disposen.

Muns i Borràs aposten fort en aquesta aventura. Hi confien plenament. És com si haguessin adquirit un compromís quasi personal com a editors perquè "la cultura, i sobretot el món del llibre, es vegi com una cosa propera i festiva". En aquest repte, hi volen implicar tots aquells professionals que giren al voltant de l´engranatge dels llibres perquè, entre tots, sumin: des dels autors, traductors, il·lustradors, passant pels editors, distribuïdors, impressors, llibreters, fins als mateixos lectors. "És una proposta oberta a tothom on es pot passejar, tafanejar i escoltar, si es vol", comenta Muns.

La idea és fer-ho tot fàcil i lleuger i, per això, el programa es desgrana a tall de píndoles breus i directes, de quinze minuts cadascuna. "La brevetat obliga a ensenyar, explicar, a seduir", afirmen. Així, hi haurà escriptors convidats, entre ells Mercè Cuartiella, Joan Manuel Soldevilla, Núria Esponellà o Susana Frouchtmann, però també editors que presentaran les seves darreres apostes o altres professionals que parlaran de temes com el foment de la lectura infantil a les escoles, noves aplicacions digitals en el món del llibre o el canvi generacional dins les empreses editores, entre altres. A banda de les aportacions de tots ells, també hi haurà estands de les editorials participants i de dues llibreries, concretament, la llibreria 22 de Girona i la Singlantana de la Bisbal.

Maite Muns deixa clar que aquestes Trobades Literàries es fan "sense posar barreres". "Són empordaneses perquè les fem des de l´Empordà, però són obertes a tothom", reconeix l´editora que és del parer que aquest espai és ideal per ser "fertilitzat". "Hi ha molts elements de cultura, però existeix el vessant cultural que hem de fer-lo nosaltres", apunta tot incidint en les poques llibreries que hi ha en el territori, un indicador bàsic per fer un diagnòstic de l´estat de la salut cultural. "És dramàtic", assegura.

A la recerca dels nous lectors

Als promotors de la iniciativa els preocupa molt la manca actual de lectors i creuen que aquesta hauria de ser la gran lluita de tot el sector. "No es pot viure en un país on la gent no llegeix gens ni mica", argumenta Muns, que és del parer que, tant sí com no, caldrà reinventar-se i protegir al màxim la lectura com ja fan altres països com França. Les dades publicades pel gremi d´editors a Espanya apuntaven que el 2017 un 65,8% dels majors de 14 anys llegien llibres, però que "existeix una clara davallada en l´interès i la promoció de la lectura". Per Muns i Bor­ràs, doncs, això és el cavall de batalla ja que, justament, la seva editorial, com moltes altres petites empreses editores, arrisquen molt editant allò que les grans multinacionals del llibre no faran mai, títols selectes, petites joies que no poden faltar a cap biblioteca.

D´altra banda, un dels primers fruits de les Trobades serà l´edició d´un newsletter fet conjuntament i amb voluntat "propagandística dels llibres". Això, creu Muns, pot ajudar-los a unir esforços. "Els petits hem d´intentar sumar, és necessari perquè nosaltres som tan vàlids com les grans editorials", diu. Les Trobades, que tindran periodicitat anual i que obriran l´alcaldessa d´Avinyonet i el president del Conca, Carles Duarte, poden ser, doncs, la primera pedra d´una aventura amb futur.