El director i actor teatral Julio Manrique ha estat el guanyador del premi Max a Millor direcció d'escena per 'L'ànec salvatge'. La cerimònia d'entrega de guardons ha tingut lloc aquest dilluns a la nit a Sevilla. En el moment de rebre el guardó Manrique ha defensat que el teatre "neix per donar llibertat d'expressió", per la qual cosa ha demanat "llibertat sense mordasses i llibertat política".

No ha estat l'únic premi que ha viatjat de Sevilla a Catalunya. L'espectacle 'Fairfly', de La Calòrica i el Tantarantana, que es va programar la temporada passada a Figueres, s'ha endut el Max a Millor Espectacle revelació. L'obra, dirigida per Israel Solà i amb dramatúrgia de Joan Yago, és una comèdia sobre la bombolla de les startups i la cultura emprenedora. L'espectacle va aconseguir dos premis Butaca el passat any al Millor text i Millor espectacle de petit format. També cal destacar el premi Max al Millor Disseny de Vestuari, que ha estat per a María Araujo pel muntatge de 'Ricard III' que es va dur a escena al Teatre Nacional de Catalunya amb Lluís Homar al capdavant.

'Fairfly' ha estat guardonada en dues ocasions, ja que també s'ha endut el Max a Millor Autoria Revelació per la feina de Joan Yago. Un Yago que, en el discurs d'agraïment, també ha reivindicat la llibertat d'expressió.

El premi Max a Millor Espectacle de Teatre ha estat per a 'Solitudes' dels bascs Kulunka Teatro. El muntatge, que també s'havia vist a Figueres, s'ha endut, a més, el premi a Millor Composició Musical per a Espectacle Escènic, per la partitura de Luis Miguel Cobo.

Un altre dels plats forts de la nit ha estat el Max a Millor autoria teatral, que ha anat a mans de Borja Ortiz de Gondra per 'Los Gondra (una historia vasca)', del Centro Dramático Nacional. Ortiz de Gondra ha explicat que la història neix de la pregunta que "es fan moltes famílies basques des del segle XIX. Podrem algun cop mirar-nos als ulls i perdonar-nos?".

El Max d'Honor ha estat per a José Sanchis Sinisterra. En el moment de rebre el guardó ha afirmat que troba "plaer" en plantejar-se problemes a l'hora de l'escriptura i de la posada en escena per descobrir-se a ell mateix.

El premi a Millor actor protagonista ha estat per a Nacho Sánchez per 'Iván y los perros'. És l'actor més jove que ha rebut la distinció en la història d'aquests guardons. De la seva banda, el premi Max a Millor Actriu Protagonista ha estat per a Pilar Gómez.

Altres premis han estat per a Ángel Solo i Adolfo Ferández, que han aconseguit el Max a Millor Adaptació o Versió d'Obra Teatral per 'En la orilla', del Centro Dramático Nacional.

I també per al muntatge 'Kiti Kraft', dels valencians Bambalina Titelles, que s'ha endut el premi al Millor Espectacle Juvenil, Familiar o Infantil. 'Joc de Xiquetes', dels valencians Bullanga Teatro, ha guanyat el premi Max Especial del Públic.

D'altra banda, el 21 Premi Max en la categoria d'Aficionat o de Caràcter Social ha estat per als sevillans Danza Mobile, i la bailaora Eva Yerbabuena, s'ha endut el premi Max a Millor Intèrpret de Dansa.

També en dansa, el premi al Millor Intèrpret Masculí ha estat per a Daniel Abreu per 'La Desnudez'. La seva companyia ha guanyat també el Max a Millor Espectacle de Dansa i a Millor Coreografia, convertint-se, així, en el muntatge més premiat de la nit.

En l'apartat tècnics, el premi a Millor Disseny d'Il·luminació ha estat per a Lola Barroso per 'Furia Escandinava', i el de Millor Disseny d'Espai Escènic ha anat a parar a Elisa Sanz per 'Bodas de sangre'. Lola Barroso, al seu torn, ha estat premi Max al disseny d'il·luminació per 'Furia Escandinava'.

Pel que fa al Millor Espectacle de carrer, ha estat per a 'Meeting Point', dels bascs Ertza. I el premi Max a Millor Espectacle musical o líric l'ha guanyat 'Tic-Tac', de l'Institut Valencià de Cultura.

El públic ha estat l'eix sobre el qual ha girat la gala de la 21a edició dels Premis Max de les Arts Escèniques. Organitzats per la Fundació SGAE, el lliurament dels Premis Max s'ha celebrat al Cartuja Center CITE de Sevilla i ha estat conduit per l'actriu i humorista Cristina Medina amb la direcció artística d'Alfonso Zurro (Salamanca, 1953).

Com van dir els organitzadors al presentar la gala, aquesta compta amb guió de Juan Carlos Rubio i escenografia de Curt Allen Wilmer, que, com van explicar, ha apostat per un "espai escènic conceptual, modern i radical". La gala ha comptat, a més, amb les actuacions de Mayte Martín, el Ballet Flamenco de Andalucía, La Shica, La Maldición de los Hombres Marlboro i el grup Antílopez.

Sanchis Sinisterra

A més de les categories a concurs, s'ha entregat, entre d'altres, el Max d'Honor, que ha reconegut la carrera del dramaturg i director teatral José Sanchis Sinisterra, qui va ser fundador i director de la Sala Beckett de 1988 a 1997. Sanchis Sinisterra va tornar aquest any a la Beckett amb la comèdia 'El lugar donde rezan las putas o Que lo dicho sea', interpretada per Paula Iwasaki i Guillermo Serrano.

Organitzats per la Fundació SGAE des de 1998, els Premis Max s'han consolidat al llarg d'aquests anys com el reconeixement més ampli en l'àmbit de les arts escèniques a l'estat espanyol. El guardó dels Max el va dissenyar el poeta i artista plàstic Joan Brossa (Barcelona, 1919-1999). Aquesta edició dels Premis Max ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sevilla, Sevilla Turismo, INAEM, Cartuja Center CITE, Ernst & Young, Fluge, Campos & Rial, la Escuela Superior de Arte Dramático de Sevilla (ESAD) i el Centro Andaluz de Danza (CAD)