Des de fa quatre anys, el projecte Planters, de ConArte Internacional, treballa a la comarca per introduir l’essència de l’art en els alumnes i potenciar el seu creixement emocional. El resultat dels dos darrers anys ha culminat amb la creació del videoclip, Mar Obert, que s’estrenà aquest passat divendres a dos quarts de cinc de la tarda al Cinema Las Vegas de Figueres. És una cançó escrita, composta i interpretada per Rusó Sala i més de 200 nens, nenes i joves dels Planters de Figueres i Sant Feliu de Guíxols. “Volíem, des de ConArte, reivindicar la pau, la solidaritat i retornar la bellesa al nostre mar, en un moment en què ens porta imatges tan dures” explica Anna Carné, directora artística del videoclip. Carné és la coordinadora de Planters i mestra ConArte de violoncel. Els diners que es recaptin aniran a benefici d’Open Arms.

Rodatge del videoclip Mar Obert. Fotografia d'Anna Carné.

A l’Alt Empordà, s’han sumat quatre centres al projecte Planters: l’Esculapi de l’Escala i a Figueres l’Institut Deulofeu i les escoles Pou i Pagès del barri de Sant Joan i Ani­cet de Pagès, a la Marca de l’Ham. Aquests dos centres de primària participen en el videoclip amb més de 100 alumnes, a través de la música i la dansa. Gràcies al projecte Planters, també ha nascut l’orquestra de corda de l’Anicet de Pagès.

L’Orquestra de Corda nascuda a l’Anicet de Pagès

Vincular el món de l’educació amb el món cultural és un objectiu del projecte Planters, gràcies al qual neix l’orquestra de corda de l’Anicet de Pagès que divendres passat es va presentar de forma oficial al centre cívic de la Marca de l’Ham. La formen uns 15 nens de sisè que, durant quatre anys, han tocat el violí i el violoncel a l’aula. La intenció és que sigui l’orquestra del barri i que els nens passin allà el temps que vulguin.

Els nens viuen com un privilegi i una oportunitat entrar en contacte amb l’art i s’ha demostrat que aquest projecte permet millorar la cohesió del grup, la motivació i l’aprenentatge dels alumnes. Setmanalment, artistes i mestres treballen en equip, amb més de 500 alumnes a les comarques gironines. És una ac­tivitat que es fa dins l’horari lectiu de les escoles, una manera de fer que els mestres, asseguren, hauria de ser una obligació, “l’art ha d’arribar a tothom” i “cal normalitzar l’ensenyament artístic dins les aules de primària i dels instituts. Aquest és l’objectiu del projecte, sobretot en aquells centres on els alumnes tenen més dificultats per accedir-hi, donant l’oportunitat a famílies que econòmicament no es poden permetre pagar escoles privades” destaca Carné.