Connectar amb diferents realitats i mirades d’entendre el món que conviuen a la ciutat de Figueres és un dels objectius amb què neix Cultura Oberta CO2, una nova associació que s’obre des del centre cívic Bon Pastor de Figueres, un sector marcat per una forta onada d’immigració, motiu pel qual l’associació s’ha marcat com a primera vocació dinamitzar el barri i cohesionar la societat. La presidenta de l’associació, l’advocada Trinitat Rodríguez juntament amb el tresorer de l’entitat, l’escriptor Israel Grases, destaquen la voluntat de col·laborar en xarxa amb altres entitats i col·lectius per “donar a conèixer les diferents manifestacions i creacions fetes per tots aquells que tinguin a veure amb la cultura catalana o es desenvolupi a Catalunya, adreçat a tota persona, col·lectiu amb inquietuds culturals o interessada a ampliar coneixements, o vingudes d'arreu. El nostre objectiu és la integració i cohesió social de tots els col·lectius.”

L’associació neix en un moment on l’individual passa per davant del col·lectiu, “per això proposem que cada un aporti el seu talent al conjunt, sense perdre la seva pròpia identitat, sempre amb un esperit integrador. El que pretenem és aprendre, i divulgar a través de qualsevol activitat que es consideri adient per complir amb aquesta finalitat”.

Programa d’activitats

Cultura Oberta CO2 és un punt de trobada obert a tothom, per promoure les manifestacions culturals, artístiques i socials. I per aconseguir aquests objectius, l’associació promourà un ventall divers de propostes a partir del mes d’octubre.

La primera activitat serà sobre el Poble Amazic. La primera part de la conferència serà La situació actual del Poble Amazic i altres temes culturals i tindrà una segona part amb l’actuació d’un grup musical, el 6 d’octubre del 2018. Trinitat Rodríguez destaca la necessitat d’integrar coneixements sobre cultures que conviuen amb la nostra, amb propostes com aquesta amb la qual s’inaugura l’activitat de l’entitat.

La segona serà una conferència-col·loqui sobre La diversitat: la societat davant les persones amb discapacitat amb data per determinar i una tercera proposta serà sobre El dret de gaudir de les diferents opcions de la sexualitat. També es farà una conferència sobre els refugiats: El drama humanitari a les portes d’Europa. Finalment, abans no acabi l’any, està previst fer un cicle musical amb el lema Músiques del Món amb quatre concerts durant el mes de novembre. La programació es completarà al llarg del 2019 amb xer­rades-col·loquis, conferències, cine-fòrum, trobades interculturals, presentació de llibres, entrevistes entre altres iniciatives socials i culturals.