Joan Pacheco té 88 anys i una memòria envejable. Ho recorda tot i, sobretot, quan amb només 8 anys va marxar a l´exili al costat de la seva mare Isabel, "una dona molt decidida" i el seu germà Enric. Durant un temps van esperar el pare a la Vajol, però la riuada de republicans que fugien de les tropes nacionals els van empènyer a marxar sense ell. No el veurien fins al cap d´un any quan el localitzaren al camp d´Argelers. Després de llargues converses, la seva història l´ha recollit la filòloga i escriptora Núria Martí, que ha elaborat la biografia novel·lada 'Demà tindrem sort' (Curbet) que, dijous passat, es va presentar a la biblioteca de Figueres.

L´optimisme vertebra, de dalt a baix, aquesta novel·la testimonial. "La seva veu és positiva, malgrat la gana, la por o l´exili", comentà Martí, qui reconegué no haver usat en cap moment un to melodramàtic perquè "en Joan ho explica tot amb serenitat". "Jo, amb 8 anys, no era conscient de l´abast del que passava al meu voltant i, després, ja adolescent, no podia no ser optimista, t´adaptaves a tot", reconegué Pacheco. Ell i la seva família restaren a França durant onze anys quan, empesos per les penúries -"el pare i jo treballàvem, però fèiem just per menjar i una peça de roba, no teníem ni matalàs"-, i animats per l´àvia decidiren tornar a Espanya. Demà tindrem sort està narrada, d´entrada, en primera persona, "un nar­rador molt proper i útil", explicà Martí. La història real i l´experiència viscuda per Pacheco, qui ja establert aquí treballà de ferroviari, ell mateix la va voler vincular a l´actualitat. "Quan vam començar el projecte, no ens pensàvem tenir ara gent a la presó o a l´exili", digué.

Ricard Martorano, autor del pròleg i membre d´Òmnium Gironès, ens que ha impulsat l´elaboració i edició del llibre, qualificà en Jaume "d´exemple de coratge, valentia i decisió per tirar endavant". Una valentia que l´ha portat a parlar, a explicar el que molts, per por, van callar. "Nosaltres vam tenir sort", assegurà expressant a viva veu un sentiment compartit per molts supervivents.