"A La Muga Caula reivindiquem que tothom és creador, fins i tot aquells que la seva feina és més funcional", comenta Joan Casellas, el codirector de la Trobada d´art d´acció que cada setembre, i des de fa catorze anys, converteix les Escaules en un paratge performàtic. Això queda ben patent des d'aquest passat dimarts quan es va inaugurar l´exposició 'El paisatge espiral', a la galeria Ventós de Figueres, on es pot copsar no només el treball d´acció dels dotze artistes convidats aquest any -amb els noms corresponents dels fotògrafs que els han retratat- sinó també dels dos documentalistes convidats enguany, del cuiner Fausto Grossi, que maridarà les arts visuals amb les culinàries, de la rapera Joina i de l´artista dels fogons Juanjo Rodríguez.

Aquesta exposició, que es podrà veure fins al 8 de juliol, és el punt de partida de la Trobada que enguany manté les seves premisses bàsiques: mantenir la paritat de gènere-enguany és també una dona, la catalana Paloma Orts, qui ha creat el cartell-; la paritat generacional donant oportunitats als més joves i, finalment, portar artistes tant de països rics com de menys afavorits i "que tenen més dificultat per moure´s fora del seu país". Entre aquests destaca l´artista nigerià Jelili Atiku que, curiosament, s´ha presentat diverses ocasions a la presidència del seu país. Serà ell mateix qui s´encarregarà de fer un taller artístic que durarà tres dies, prèvia la Trobada.

Treball dins l´àmbit educatiu

Aquest no serà l´únic taller que es farà a La Muga Caula. N´hi haurà dos més amb Rubén Barroso però que es faran posteriorment, del 24 al 28 de setembre, i dirigits als alumnes de l´escola de Boadella i de l´INS Deulofeu de Figueres. Una altra de les novetats d´aquesta edició serà una altra exposició que es farà a Figueres, Paisatges d´acció, i que prendrà com a escenari expositiu dos espais de la Rambla, actualment en desús: els baixos d´una antiga sabateria i els baixos de la Casa Fages. Aquí es podrà veure el treball de vuit documentalistes, fotografies de performances fetes a les Escaules, en plena natura.