El Tramuntanart, la mostra d’art contemporani dedicada al vent, torna al Port de la Selva, en la seva vuitena edició. Se celebrarà des del 2 fins al 10 de juny. Aquest any, el Tramuntanart comptarà amb la presència d’uns setanta artistes, de diferents disciplines artístiques. Instal·lacions, escultura, ceràmica, pintura, il·lustració, música, escriptura, dansa i performances o accions efímeres es complementaran i conviuran en la mostra d’art contemporani dedicat a la tramuntana del Port de la Selva.

Els actes efímers, com ara les actuacions musicals, les danses, la lectura de textos, les performances i les accions es concentraran en el primer cap de setmana de la mostra: el dissabte a partir de les set de la tarda, moment de la inauguració de la mostra, hi haurà lectura de textos inèdits dedicats al vent, l’acabament simbòlic de pintures murals, actuacions musicals i performances; el diumenge, durant tot el dia, hi haurà performances i, a partir de les dotze, dansa contemporània i música fins a les dues del migdia.

El Passeig del Mil·lenari acollirà més de trenta obres, pràcticament la meitat d’intervencions de la mostra, on podrem veure ins­tal·lacions, escultures, pintura i fotografia artística. Un altre espai exterior on s’ha intervingut és la paret de cal Nin, amb una pintura mural de grans dimensions. L’artista empordanès Fert, nom artístic del Jordi Comas, ha estat l’encarregat de donar vida a aquest espai: “M’he inspirat en la cançó Mediterráneo de Joan Manel Serrat, al mural hi ha una petita estrofa, la primera de la cançó”. Però a més de parlar del Mediterrani com una joia, “també he volgut fer-hi un homenatge al meu avi, que apareix fent una versió de la imatge de Dalí que es tapa un ull amb una estrella de mar”. La preservació del medi ambient també està present dins l’obra, on apareix el coral vermell, “com a element característic de la nostra costa”. El mural està situat a la mateixa casa de pescadors on Fert va intervenir fa un parell d’edicions pel mateix Festival Tramuntanart.

Espais interiors i exteriors

Complementant aquests espais exteriors, hi haurà quatre espais interiors envaïts d’art. Per poder exposar obres més fràgils i que requereixen condicions especials d’exposició i de conservació, completant el circuit hi haurà obres exposades a la característica església de l’skyline del Port de la Selva, obres a la sala d’exposició del car­rer Major, 19, acompanyant l’exposició Immersió natural, obres a les cases típiques de pescadors de cal Nin i de cal Mestre.

El Tramuntanart és una mostra d’art dedicada al vent, original i sense precedents, on els artistes plantegen les seves obres a partir del que els suggereix el vent. En aquesta mostra, no hi ha guanyadors, ni perdedors o premis a guanyar. És simplement una trobada d’artistes reunits per experimentar sensacions amb el vent, compartir estones i experiències. Les diferents propostes sempre giren entorn d’aquesta idea: el vent i els seus efectes en l’entorn, en les persones, en els animals, en el paisatge, en una reflexió artística a partir d’un element físic que determina les formes de vida i el paisatge característic del cap de Creus i del Port de la Selva.

El cartell del Tramuntanart anirà canviant cada any. L’obra de l’artista del cartell Tramuntanart 2018 és Paula Bonet, amb una interpretació de la tramuntana.