Fa trenta-quatre anys que el fotògraf Rafael Tirado (Sevilla, 1950) viu captivat per l´univers de Cadaqués, seduït per l´entorn natural i la seva gent. Fa uns cinc anys va començar un projecte molt personal: recollir en un llibre converses amb cadaquesencs per "descriure tota la vida amagada que no queda recollida enlloc". N´ha fet cinquanta, d´edats diverses, i les ha aplegat, acompanyades de fotografies seves que traspassen, al volum 'Cadaqués de portes endintre' (Efadós). Amb aquest llibre, Tirado diu haver comprès l´essència del cadaquesenc.

Totes les converses transcrites per Tirado desprenen naturalitat, ens apropen a la persona, a la seva manera de ser, del seu parlar singular i amb un cert perill de pervivència. "He procurat fer-ho amb molt de respecte i fidelitat", diu Tirado, que destaca l´ajuda de l´expert en la parla cadaquesenca, Gerard Duran. No són entrevistes formals, sinó que repassen la vida i l´essència mateixa d´a­quella persona, bona part d´ells cadaquesencs anònims que han construït la història real del poble, que "l´han fet gran, com tots". Són, doncs, cinquanta veïns i veïnes que representen diferents generacions, les que parlen, una selecció que, segons l´autor, es va anar fent progressivament. "L´un em portava a l´altre", afirma. La seva coneixença, però, el va colpir i "la seva memòria em va obrir els ulls de moltes coses sobre Cadaqués". "Són persones senzilles amb converses molt interessants que et deixen pensatiu", apunta tot recordant, per exemple, les xerrades amb Irene Godo, Andreu Estragués o amb Victòria Vergés i la seva vida apartada als masos, tan diferent de la vida veloç d´ara.

El volum, generós tant en paginació com en el tractament de cada entrevista, inclou fotografies dels entrevistats espontànies i properes, juntament amb altres d´històriques sobre les seves vides. "Després del llibre, Cadaqués m´ha convençut", conclou.