El primer terç del segle XX va ser un moment històric important per als figuerencs. Va ser el de l´expansió econòmica i industrial, del creixement de l´activitat cívica, però també de la inspiració que conduí envers la República. Malgrat tot, no es disposava de gaire documentació gràfica fins que, ara, Efadós ha publicat el volum 'Figueres desapareguda'. L´interès és tan gran que, el dia de la presentació, la setmana passada, la sala d´actes de la biblioteca de Figuers es va desbordar.

"Hi havia un record idealitzat d´aquella etapa daurada i amb aquest material hem vist que s´acostava a la realitat; Figueres era una ciutat viva, dinàmica", reconeixia l´historiador Enric Pujol, artífex, juntament amb el també historiador Jordi Roig, d´aquest llibre, durant la presentació. Aquells anys, que sempre s´han anomenat "els d´abans de la guerra", van convertir la capital altempordanesa en una inspiració posterior. Durant l´acte, la periodista Anna Teixidor, autora del pròleg, va recordar una cita del filòsof Joaquim Xirau qui deia que Figueres havia de ser "la Ginebra de Catalunya" tot copsant el progrés que vivia i la influència i obertura envers Europa i, sobretot, França. L´estètica dels cafès afrancesats i parisencs així ho evidenciaven.

La selecció de les imatges del llibre potencien molt la presència d´indrets que, avui en dia, ja han desaparegut com "el carrer de Palau a la Rambla, l´antiga església de Sant Pere i el carreró que hi havia o el zoològic del Parc Bosc", comentà Roig, que va agrair vivament a tots els col·leccionistes que havien facilitat imatges, moltes d´elles inèdites però d´autoria desconeguda. El llibre, també, ha incidit molt en visibilitzar els figuerencs. Així apareixen fotografies extraordinàries de clubs esportius i, sobretot, del món educatiu. Una que es va destacar, sobretot, va ser la que es veu el mestre Varela fent classes de català al Casino Menestral als anys 30.

A 'Figueres desapareguda', els textos explicatius que acompa­nyen les imatges tenen molta importància, ja que reflecteixen la investigació duta a terme pels autors. "No hem volgut fer un llibre nostàlgic, sinó de base històrica, rigorós, que serveixi per conèixer el passat en una etapa puixant i per saber on estem ara i fer projeccions de futur", assegurà Pujol.