Durant aquests darrers temps Jordi Vila (Castelló d´Empúries, 1943) ha fet un viatge al passat per retrobar en l´arxiu de la seva memòria el record d´aquelles persones que va entrevistar, "que per mi varen ser importants, gent que vaig tenir la sort de conèixer, molts ja absents, però d´altres sortosament entre nosaltres, tots ells testimonis d´una època" explica l´autor sobre el seu darrer llibre Persones Singulars. Relats empordanesos. L´obra recull totes aquelles petites grans històries humanes i personals, amb l´objectiu de mantenir-ne viu el record. El corpus principal d´aquesta proposta són les cròniques recuperades, en moltes ocasions ja publicades pel mateix autor a la premsa empordanesa, i també s´inclouen relats de nova escriptura.

Vila fa gairebé 30 anys que col·labora amb cròniques i relats al Setmanari de l´Alt Empordà i en menor mesura en altres publicacions. Tot i que en els diversos mitjans, alguns d´aquests articles han estat polítics, en aquest llibre ha preferit deixar-los al marge, atesa la situació del moment, i només n´ha reeditat un petit mostreig. En canvi, s´ha concentrat en recuperar a través de relats curts i fàcils de llegir, "una colla d´episodis molt interessants recollits al llarg d´una bona part de la seva vida i que li han deixat petja", tal com remarca el fotògraf castelloní Manel Puig al pròleg del llibre.

"Tot i que fa molts anys que Jordi Vila es podria considerar rosinc, en Jordi no ha oblidat mai en cap moment el passeig de Castelló d´Empúries, lloc on la seva família té la casa pairal" descriu Puig a les pàgines inicials del llibre, "les narracions destil·len un tarannà certament empordanès i fins i tot m´atreviria a dir que tenen un caràcter castelloní". Precisament, Vila obre el llibre rememorant les estades que passava a Castelló d´Empúries un dels seus personatges il·lustres, Carles Fages de Climent, aproximant-nos a una visió propera i personal de la seva figura i la majoria dels entrevistats són gent d´aquest municipi, entre ells Pere Puig, el practicant.

Aquesta recopilació de memòries narra fets que van a cavall del segle XIX i el XX, la majoria. Els personatges que apareixen, molt d´ells han desaparegut, o tenen ja entre 80 i 90 anys, però també s´hi intercalen a la llista testimonis de gent que tenen entre 40 i 50 anys, en el llistat.

Tots els articles periodístics, una vintena, estan reproduïts amb la data en què van ser publicats. Ha tingut oportunitat al llarg dels anys d´escriure biografies de personatges ben singulars. La lectura del llibre recull també la història de Cal Músic, l´última botiga d´Albanyà o fets insòlits i d´altres esgarrifosos com ara la història d´un home menjat pels llops.

Una de les particularitats del llibre, diu l´autor, és que s´acompa­nyen els articles d´una àmplia selecció d´imatges, la majoria procedents del seu arxiu personal. L´obra és una autoedició de la qual l´autor ha fet una tirada d´uns 500 exemplars. Els llibres estan a la venda a l´Estanc i la llibreria El Bruel, de Castelló d´Empúries i a la llibreria Galindaines de Roses.

L´interès de Jordi Vila per la nar­rativa va sorgir els anys 80-90, bàsicament en novel·les històriques i costumistes. Ja fa vuit anys que va publicar la darrera novel·la 'Quan els nazis sopaven a Figueres', que va tenir una gran repercussió. En aquesta diada de Sant Jordi, els seus lectors el trobaran signant llibres des de l´estand de la Impremta Montserrat, que estarà situat a la Rambla de Figueres.