El Festival Còmic de Figueres ha inaugurat aquest dijous la seva onzena edició amb l´actuació dels suïssos Starbugs Comedy, que han estrenat en exclusiva al nostre país l´espectacle Crash Boom Bang, i la presentació del llibre 'Pepe i jo', de Joan Lluís Bozzo, amic íntim de l´humorista Pepe Rubianes.

Amb un divertit semistriptease, els tres components de Starbugs Comedy tancaven aquest dijous el seu show 'Crash Boom Bang' a La Cate de Figueres. Nus, rere un biombo negre, i envoltats de fortes riallades i aplaudiments, els tres còmics suïssos van estrenar amb molt d'encert i complicitat una nova edició del Festival Comic Figueres. Ho van fer amb pràcticament tota la platea de La Cate plena, un espai que aquest divendres tornarà a obrir les seves portes per oferir-ne una nova sessió, a les 21.00 hores. Les entrades encara es poden adquirir a través del web del Festival o a les taquilles de La Cate.

La proposta de Starbugs Comedy, bàsicament centrada en teatre gestual, es desplegava al ritme de diferents músiques conegudes per tothom. Amb cada música, els tres còmics esdevenien un nou personatge captant l'atenció del públic des del primer minut. La complicitat va anar in crescendo, sense afluixar el ritme, fins arribar al truc final. Ja fos fent dansa urbana, ballant amb una nina inflable o emulant un guitarrista flamenc amb una escombra, ja fos convertint-se en Freddie Mercury o en uns cowboys de fireta, aquests tres còmics van brillar amb llum pròpia i sense necessitat d'usar molts elements. Perfectament sincronitzats amb els efectes de so, la música, les entrades i les sortides a escena, el seu show va convèncer i, sobretot, va despertar somriures i molt bon humor.

Els suïssos Fabian Berger, Martin Burtscher i Wassilis Reigel, membres de la companyia, han trepitjat per primera vegada els escenaris del nostre país per presentar el seu primer gran espectacle Crash Boom Bang, un show explosiu, enèrgic i actual que sense pràcticament utilitzar paraules aconsegueix posar en marxa tots els músculs riallers del públic.

L´espectacle combina les acrobàcies i la dansa urbana amb el teatre gestual que perfectament combinats amb temes musicals coneguts arreu del món fan que esdevingui un totum revolutum capaç de fer riure a tothom. Una escombra, un micr fon o una palanca són suficients per aconseguir que aquests artistes internacionals creïn els gags més enginyosos i divertits.

Actualment, la companyia acaba d´estrenar el seu nou espectacle Jump, en gira per Suïssa, per segueix representant el seu primer "clàssic" arreu del món. Actuar per primera vegada al nostre país suposa una gran satisfacció, han comentat els actors de Berna. Al principi es van mostrar sorpresos de rebre la invitació d´actuar a Catalunya, conscients de la situació política, per ells tenen molt clar la importància de seguir repartint humor allà on vagin, com a eina de cohesió social i universal.

Pepe i jo, la cara més propera de Rubianes

El primer acte del Festival ha estat la presentació del llibre 'Pepe i jo', escrit pel director de Dagoll Dagom Joan Lluís Bozzo. En ell relata la seva estreta relació amb el gran referent de l´humor a casa nostra, Pepe Rubianes.

L´acte, presentat per Llibres Low Cost, ha omplert l´entrada de la Biblioteca de Figueres amb prop d´un centenar de persones que s´han acostat per escoltar les vivències que ambdós van compartir.

Un somni va ser el que va animar a Bozzo a escriure un llibre sobre la seva amistat amb Rubianes. Sempre havia tingut al cap fer-ho per , com ha explicat, després d´una pèrdua d´algú molt proper sempre recordes més l´última etapa que la resta de records: "Al principi és com un naufragi i amb el temps tornen a surar els records". Vuit anys i mig més tard, Bozzo va decidir escriure aquest llibre, publicat a finals de l´any passat.

Pepe i jo a través de capítols curts va desglossant el vincle que els va unir. Moments de complicitat, amb episodis divertits per també tristos. El llibre és un tribut a l´amistat, "una de les formes d´amor més nobles".

Durant la presentació ha relatat anècdotes d´ells dos i també dels amics més propers, ´les vídues de Pepe´, com es fan anomenar, entre les quals a part d´en Bozzo hi havia en Carles Flavià o Joan Manuel Serrat.

Així mateix, l´escriptor ha recordat que el dia 15 d´abril, dins els actes organitzats per la Primavera Republicana, s´inaugurarà el carrer Pepe Rubianes, que substituirà l´actual carrer Almirall Cervera de la Barceloneta, un dels més importants del barri on va viure l´humorista galaico-català.

Fins dilluns (2 d´abril) tothom que sigui a Figueres podrà gaudir de més d´una quinzena de propostes - gratuïtes i de pagament - de la mà dels millors Còmics de l´escena nacional i internacional. Durant la segona jornada, a banda de Starbugs Comedy es podran veure les actuacions del clown portuguès Godot a l´Espai Citroën i l´espectacle de José Malaguilla a l´Auditori Caputxins a banda de començar el curs de quatre dies amb el clown Antón Valén.