Després de la bona acollida d´'Un film (3.000 metres)' i la publicació de l´antologia 'De foc i de sang', Club Editor s´embranca en una altra aventura sota la bandera de Víctor Català: l´edició de tota la producció contista de l´escriptora escalenca. Coincidint amb l´arribada de la primavera, doncs, ha aparegut el primer dels quatre volums on s´han inclòs els seus reculls de contes més tardans i potser desconeguts, 'Jubileu' (1951) i 'Vida mòlta' (1950), els darrers que va escriure, quan tenia 80 anys. En ells es copsa, però, la força d´una dona "atrevida i tossuda, que qüestiona la regla sempre, i que no va tenir por de fer-ho en un moment difícil i perillós", diu l´editora Maria Bohigas. Justament, Bohigas serà aquest el dimecres 4 d'abril a les 19.30 hores, a la biblioteca de Figueres, per presentar aquest primer volum.

Per preparar el lector, Club Editor ja va publicar l´any passat l´antologia De foc i de sang amb contes de tots els seus reculls, una mostra "de la diversitat de registres, intencions i maneres de fer". Aquí es va incloure també 'La infanticida', un monòleg transgressor del 1898 que suposa "el naixement de la seva obra". "Si tant l´escola com les institucions han sabut donar-li una permanència a la figura literària, no hem sabut mantenir viva la seva obra entre el públic lector", argumenta Bohigas, que és del parer que hi ha autors, com Víctor Català, "que hem de freqüentar completament perquè són bons i interessants de dalt a baix".

Per fer-ho possible, doncs, neix aquest projecte, coordinat per Blanca Llum Vidal, que permet tenir entre les mans uns relats que mostren "moltes facetes" de l´escriptora. La imatge que se´n desprèn amb 'Solitud', una obra amb un ambient intimista, es trenca en llegir-ne els relats on viuen "personatges variats, d´èpoques i medis distints, i que reflecteix la seva abundància i generositat, amb molt de recorregut humà".

Tots els contes que s´editen ara (seran més de dues mil pàgines) ja havien estat publicats en el seu temps, d´altres ho van fer en premsa o en l´Obra completa de Selecta. També, però, es deixa marge "pel que pugui sorgir", apunta Bohigas, ja que la filòloga figuerenca Irene Muñoz, que dedica la seva tesi doctoral a l´autora, està treballant a l´arxiu Caterina Albert, cedit per la família a l´Ajuntament de l´Escala. De fet, Muñoz s´encarregarà del quart volum on s´aplegarà el text íntegre de 'Mosaic', "proses d´assaig i de memòria" on el lector s´apropa més que mai a la nena i la dona que fou, al seu món escalenc. "És una reflexió sobre la vida íntima de l´artista i anticipa 'Una cambra pròpia' de Virginia Woolf", apunta l´editora.

Reprendre la paraula en català

El primer volum, que acaba d´aparèixer amb un postfaci del poeta Enric Casasses, ens recorda que Víctor Català va ser "de les primeríssimes autores que reprèn la paraula immediatament després d´aixecar-se la prohibició de publicar en català". Inclou 'Vida mòlta', un recull que és "com la crònica d´un poble a través d´uns quants fets diversos, conflictes humans més o menys íntims". A l´altre recull, 'Jubileu', l´autora mostra "una subtilesa i un art i un joc literari extraordinàriament complex" en un territori ben diferent, l´urbà. El segon volum, que inclourà els reculls d´entre guerres 'Contrallums' (1930) i 'La Mare Balena' (1920), apareixerà el novembre. L´any vinent es publicaran el tercer, amb 'Drames rurals', 'Ombrívoles' i 'Caires vius', i el quart volum.