La Fira de Sant Josep-Fira del Brunyol de l'Empordà, a Figueres, arriba aquest cap de setmana al seu 25è aniversari. Ho fa amb un bon estat de salut i amb molta empenta gràcies a l'equip humà que el fa possible: l'associació Amics de Sant Josep. Si habitualment, el cartell ja exhibeix activitats a dojo, enguany s'ha volgut posar un punt més festiu i estendre's a un nou escenari, la Rambla, on tindran lloc, dissabte, actuacions musicals i circenses, entre elles les actuacions del duet Fora de Test i el concert de Le Petit Comité Ft. Coco Beach que culminarà la celebració. La segona part de la Fira seguirà diumenge amb la 9a Cursa de Sant Josep.

"Aquest any hem tirat la casa per la finestra", reconeix Toni Vaquero, membre de l'associació i una de les ànimes impulsores de la fira des dels inicis. Tirar endavant una iniciativa com aquesta, any rere any, és sempre un repte. Vaquero reconeix que l'Ajuntament "ens ha ajudat molt" facilitant-los aconseguir espònsors per finançar activitats com el concert commemoratiu amb Coco Beach. Estendre's cap a la Rambla sembla un fet natural. Es mantindran, però, els escenaris habituals.

Als carrers Sant Josep, Verge Maria, Sant Vicenç, Sant Pau i plaça Triangular s'instal·laran un centenar d'artesans. A la plaça Triangular, també es muntarà un escenari per donar cabuda a actuacions musicals: The Lolita's Sisters, a les 11 del matí; mostra d'arts marcials, a les 12 del migdia; concert dels alumnes de Temps de Música, a les 4 de la tarda; balls tradicionals amb l'Esbart Dansaire Figueres, a les 5; concert dels alumnes del Centre d'Estudis Musicals Pep Ventura a 2/4 de 6 i la tradicional cantada d'havaneres amb La Garota d'Empordà i el cor­responent cremat popular. Aquí també es farà l'acte de proclamació de la pubilla de l'associació, Sara Rovira, acompanyada de l'hereu, Aleix Díaz, la pubilleta Jana Poch i l'hereuet Izan Pujadas.

Sis-cents cinquanta quilos

Un dels espais més visitats de la fira és, sens dubte, la parada de brunyols. Ubicada al bell mig del carrer Sant Josep, des d'allí es posaran a la venda uns 650 quilos d'aquestes postres acabades d'elaborar als forns de les fleques i pastisseries figuerenques Tall Dolç, Cal Flequer, Pere Llobet, Prujà, Forn la Barceloneta i Triola de Vilabertran. Habitualment, si fa bon temps, cada any s'esgoten.

Per animar als visitants més petits, els organitzadors també han previst muntar un parc d'atraccions, pallassos i passejades amb ponis a la plaça Josep Pla. A més, si els agrada el circ, hi haurà un espectacle d'aeris a la Rambla a 2/4 de 6 de la tarda i una xocolatada popular, mitja hora més tard, al mateix carrer Sant Josep.