El proper divendres 23 de març, a 2/4 de 9 del vespre, seguida de la Missa concelebrada, s'iniciarà, pels carrers del nucli antic de la vila, la tradicional Processó dels Dolors. Aquest acte, el més rellevant de la Setmana Santa a Peralada, té vuit cents anys d'antiguitat i és anomenada també la processó "del silenci".

La segueixen centenars de persones, amb acompanyament, en el seguici, de la Coral de Peralada i l'Orquestra. El recorregut que es fa tradicionalment és el següent:

ITINERARI Sortida de l'església Parroquial de Sant Martí, Plaça Gran, Plaça St Domènec, Carrer Burriana, Carrer del Forn, Plaça de St Antoni, Plaça del Carme, Carrer de l'Hospital, Costa de les Monges, Plaça Ramon Muntaner i Plaça de l'Església..

Participen més de 50 persones activament, que es van canviant per a suportar els pesos de les imatges que per única vegada a l'any surten de la Parròquia de Sant Martí.

Cada una de les imatges té la seva pròpia importància històrica i devocional. A continuació es pot veure els seu ordre de sortida. La Verge dels Dolors en aquesta ocasió, té una especial importància, però destaquem també el Sant Crist Negre i la Creu Processional gòtica.

En el cas del Sant Crist Negre, sense dubte la imatge més misteriosa de la Parròquia per totes les llegendes que hi ha al seu darrera, és una de les imatges més venerada pels peraladencs. Documents del s.X, inexistents, però esmentats a la vella consueta de la Parròquia, atribueixen l'arribada de la Imatge miraculosament a la vila de Peralada, i es comenta, en la mateixa documentació eclesiàstica, les innombrables vegades que havia estat utilitzada en la processó dels Dolors i les processons en temps de sequera per a demanar bones collites.

Irrevocablement, el fet més destacable, sigui documentat o per tradició oral, és la gran devoció que sempre ha tingut. Inclús es comenta multitud de gitanos que s'han acostat en moltes ocasions expressament i han omplert de ciris i venerat , en els seu altar, en el creuer de l'església de Sant Martí de Peralada, el Sant Crist Negre.

D'altra banda, destaquem també la Creu Processional que dóna obertura a la processó i és la més antiga d'aquesta. És una peça gòtica exposada habitualment als peus del campanar de la mateixa església. Està feta de plata i plata daurada, datada del s. XIV, i la seva iconografia, amb llenguatge plenament gòtic i destacable riquesa tècnica, representa la Resurrecció i l'Etern rebent el sacrifici de Crist.

ORDRE DE LA PROCESSÓ: Creu processional amb cirials Dos Bordons, portats pels Priors sortints. Penó dels Dolors portat pel Prior 7 banderes dels Dolors (portades per nens) Crist lligat a la columna (amb els seus portadors) Creu pesant (amb els seus portadors) Crist de l'agonia (portat pel 1r Comissari) Creu dels Improperis (portada pel 2n Comissari) Sant Crist Negre (amb els seus portadors) Orquestra i Coral Mare de Déu dels Dolors (amb els seus portadors) Priora i mullers dels comissaris Clerecia.

Els Priors i Comissaris de la Processó dels Dolors d'enguany són:

Els Priors i Comissaris de la Processó dels Dolors d'enguany són:

PRIORS 2017 Antoni Clos Jiménez Maria Teresa Pujolar Olivet

1ers COMISSARIS Jaume Cervera Terradas Rosa Cortada Sánchez

2ons COMISSARIS Antoni Casellas Trilla Eva Genís Bueno

Després de la Processó també hi ha el tradicional piscolabis de bunyols i garnatxa a la Plaça Gran de Peralada.