Figueres mostra avui la seva millor cara per cloure la capitalitat de la Sardana 2017 i ho fa amb una programació que mescla la participació ciutadana i la cultura popular exercida al carrer amb el fet d’esdevenir centre productor d’espectacles de qualitat.

En aquest sentit, aquest matí ha tingut lloc una jornada festiva, amb cercavila inclosa, que ha comptat amb la participació de diverses entitats de cultura popular del municipi, no només sardanistes, i que ha culminat amb la inauguració del Monument a la Sardana ubicat a la plaça de la Música, obra de l’escultora empordanesa Núria Surribas.

Ja a la tarda, i a l’emblemàtica església de Sant Pere de Figueres, tindrà lloc l’estrena de Triple picat, l’espectacle de cloenda de la capitalitat que aglutina més de 60 músics joves de Figueres, Perpinyà i Torroella de Montgrí i en el qual, en aquesta setmana de reivindicació feminista, l’actriu Cristina Cervià assumeix el repte de posar veu a tres autèntics referents del sardanisme: Pep Ventura (inventor de la cobla moderna), Andreu Toron (artífex del prototipus de tenora actual) i Miquel Pardas, a qui se li atribueix la coreografia de la sardana llarga.

El reconegut tenora i compositor Jordi Molina ha escollit un seguit de músiques del propi Pep Ventura, com a eix central, i dels seus contemporanis amb la voluntat de posar en valor un repertori poc conegut i de to marcadament festiu. “Hem treballat des de fa mesos en col·laboració amb els professors de la Jove Orquestra de Figueres, de l’Escola de Música de Torroella de Montgrí i del Conservatori de Perpinyà”, apunta. “Una producció com aquesta, que aglutina músics professionals i d’altres en etapa de formació, planteja reptes però és també molt gratificant tant des del punt de vista artístic com també perquè permet la transmissió d’un patrimoni musical que no es difondria si no fos a recer d’aquest tipus de projectes”, assegura Molina.

Triple picat s’estrenarà aquest vespre, a les 19 hores, a l’església de Sant Pere (gratuït), i incorpora la dansa del Grup Montgrí Dansa (també de Torroella).

Sobre Triple picat

L'espectacle de cloenda està concebut com una proposta teatralitzada i de nova creació amb clar protagonisme de músics joves provinents de diverses poblacions i amb voluntat de rodatge, més enllà de l'estrena que tindrà lloc a Figueres. És per aquest motiu que els seus promotors ja l'han donat a conèixer als responsables de la Fira Mediterrània de Manresa i a programadors i sales d'arreu de Catalunya per tal d'afavorir-ne la programació.

En paraules del divulgador sardanista Jaume Nonell, Triple picat “pretén transportar l’espectador a l’ambient festiu de mitjans del segle XIX a l’Empordà, en dos llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí. Una reconstrucció històrica feta amb rigor però, alhora, amb tots els ingredients necessaris per fer-la amena per al públic sempre guiat de la mà de l’actriu Cristina Cervià”.

S'hi podrà trobar des d’una sardana curta tocada per una cobla de tres músics: flabiol, tenora i cornamusa fins a sardanes llargues arranjades per a orquestra amb la participació d’instruments de cobla. “Balladors i músics ens situaran a la Torroella de 1851. No tot, però, serà música de Pep Ventura. També podrem conèixer què escrivien els seus contemporanis i quines eren les obres que triomfaven a les festes majors, envelats i sales de ball dels casinos i societats”. assegura. De fet, són tres les figures que centren l'espectacle, el propi Ventura però també Andreu Toron, nascut a Cameles (Catalunya Nord) el 1815 i que l'any 1849 va ser premiat per la Societat d'Agricultura, Arts i Ciències de Perpinyà en presentar-hi l'intrument que va anomenar oboè-tenor i que Ventura va incorporar a la cobla com a tenora. I per úlltim Miquel Pardas, nascut a Verges el 1817 i resident a Torroella de Montgrí, on ideà el primer mètode per comptar i repartir les sardanes llargues i que va ser editat a la impremta figuerenca de Jaume Bosch, l'any 1850.

Cervià recrearà el pensament d'aquests tres personatges (tres figures masculines en veu i gest femení) i ho farà amb el fil conductor creat pel tenora i compositor Jordi Molina, director musical del projecte i autor dels arranjaments que interpretaran més de seixanta músics provinents de la Jove Orquestra de Figueres i de l'orquestra L'Empordanet de l'Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí així com estudiants del Conservatori de Perpinyà i músics formats al Col·legi de Santa Maria de Blanes. L'espectacle també té un vessant coreogràfic a càrrec dels balladors del Grup Montgrí Dansa de Torroella.