Queden poc més de tres setmanes perquè el cinema Las Vegas de Figueres enceti la seva segona vida, una segona oportunitat pel que va ser el cinema més gran de l´Estat espanyol i també un dels més enyorats i emblemàtics de la ciutat. Serà, doncs, el divendres 6 d´abril quan torni a obrir les portes després de dues dècades d´abandonament. La inauguració d´aquesta nova etapa no estarà exempta de glamur, ja que el promotor de la recuperació, el cineasta i productor Ventura Pons ha apostat per fer-hi l´estrena mundial del seu 31è film, 'Miss Dalí', rodada entre Cadaqués, Figueres i Londres l´any passat i que gira al voltant de la figura d´Anna Maria Dalí. "Serà tot un esdeveniment", ha explicat Pons.

L´acte, al qual es podrà accedir amb invitació, serà un gran esdeveniment cultural. Acompanyant a Ventura Pons hi haurà tot l´equip artístic del film: les actrius britàniques Siân Phillips i Claire Bloom, i els actors catalans Joan Carreras, Vicky Peña o Josep Maria Pou. "Serà una nit amb tot el glamur de Hollywood", afirma el director del cinema, Ricard Almazán, que preveu repetir esdeveniments semblants en el futur.

La rehabilitació del cinema, on treballa sense pausa una empresa especialitzada en cinemes, preserva tots els elements originals que s´han trobat en bon estat i els ha adaptat a la normativa actual. "És un cinema molt vintage i nosaltres hem volgut recuperar aquest esperit", ha explicat Ventura Pons. Així, la sala principal, ara adequada per a 458 espectadors enfront dels 2.000 que tenia d´origen, manté totalment l´estructura, amb la seva gran alçada, gens habitual avui en dia, i amplitud. Ja s´hi han col·locat les butaques (cal tenir en compte els espais de minusvàlids, ubicats en el millor lloc de la sala), amb una distància molt confortable per a l´espectador, i, aviat, la moqueta de to gris. L´escenari disposarà de cortinatge, un element que aportarà elegància. El pati de butaques dels pisos superiors s´ha eliminat i s´hi han ubicat les tres noves sales, tot aprofitant les grades originals que oferiran un magnífic visionament.

El control tècnic de les quatre sales, així com la seguretat, es farà des d´una cabina creada al final de la sala gran, aprofitant espai del pati de butaques. Estarà equipada amb la darrera tecnologia en projecció digital i amb un so magnífic. "Hem mirat de col·locar el més capdavanter perquè doni una qualitat perfecta", diu Almazán.

Allò que sí que s´ha eliminat són les antigues taquilles. Ara, aquestes es trobaran al mig de l´escalinata, just a la base de l´escala que dona accés al primer pis, on hi haurà les tres altres sales, una de les quals, la més petita, pensada per a 90 espectadors, podria ser la destinada a fer passis en versió original. Aquestes tres sales tindran un accés propi per a minusvàlids.

A Las Vegas es programarà cinema d´estrena, tant en català com en castellà, i, algun dia, versió original, potser, fins i tot, en una sala fixa i a un preu ajustat. "Hem d´anar veient l´interès que té l´espectador", diu Almazán, que no amaga que es tindrà molta cura amb les estrenes, tenint en compte certs factors però amb la voluntat d´aconseguir crear "un cinema de proximitat". Un dels públics que es vol seduir és el familiar i, per aquest motiu, també es faran sessions matinals els diumenges "amb el que hi hagi en cartellera en aquell moment".

Las Vegas disposarà d´un bar-cafeteria, just a l´espai on hi havia l´antiga, i també mantindrà la del pis superior, pendent encara de ser licitada. A més, s´habilitarà un espai de restauració. La voluntat final és que anar al cinema torni a ser, com anys enrere, una experiència completa.

Ventura Pons, que està emocionat amb el projecte, no amaga que un dels pilars que això tiri endavant és la col·laboració del propietari, qui ho ha facilitat amb un lloguer baix. Així ho explica en aquesta entrevista.

L´obertura de Las Vegas serà un gran esdeveniment.

Per Figueres i per l´Empordà.

D´entrada s´havia especulat que obriria el Nadal del 2017.

És un cinema molt gran i hi havia molta feina. Ha estat una inversió brutal, el pressupost ha pujat el doble del previst. Però penso que tant per a Figueres com per a tot l´Empordà i entorn, tenir aquest cinema, el més gran de Catalunya, amb una programació per a tothom, gent jove, gent gran, sempre en català, doncs, serà obrir una bretxa important. Molta gent ens sentim orfes del que era el cinema abans, de la unió dels pobles europeus.

Vostè havia estat a Las Vegas durant la seva primera etapa?

Alguna vegada, perquè des del 1968 visc entre Barcelona i Cadaqués, a Portlligat. Recordo que era molt gran i molt maco, i que estava al centre. Els cinemes, aquests dar­rers anys, han desaparegut del centre, malgrat que són els més interessants, la gent hi pot anar a peu, passejant, no han d´anar al costat del crematori, això ha passat a tot arreu. Fa poc vaig ser en una conferència a Bucarest on hi havia gent d´Itàlia, el Regne Unit...i tots teníem el mateix problema: com arribar al públic perquè aquest hi és. Solucions n´hi ha moltes, però cal trobar la bona.

A banda de projectar cinema, també faran altres activitats?

Sí, també s´hi faran actes, els que vulgui la gent de Figueres. Tenim previst fer de tot.

Sé que tenia moltes ganes d´estrenar amb 'Miss Dalí' i això ho aconseguirà.

És coincidència. La première la farem el dia 13 de març a Jalisco, al Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, el més important que es fa a Amèrica. Aquest any, el país convidat és Catalunya. I l´estrena europea serà a Figueres. Ara, l´estratègia no passa pels Festivals -jo ja n´he anat a 820- passa pels grans museus. No el podem fer al Reina Sofia, al MNAC tampoc, però estem en contacte amb el Victoria and Albert Museum de Londres... El més important és crear esdeveniments. I, a fe de Déu, que a Figueres serà un gran esdeveniment.

Se sent satisfet amb el resultat de 'Miss Dalí'?

Qui més satisfet està és qui l´ha vist. Vam fer un passi privat a Londres i a Xangai. També l´hem subtitulat al mandarí. No es pot dir massa, però he estrenat nou pel·lícules al Japó, Corea i a Singapur.

És un bon moment per a vostè?

No se sap mai, s´ha de tenir humilitat. Quan es va estrenar Citizen Kane va ser un fracàs. La qualitat està renyida amb l´èxit. Les coses necessiten el pas del temps.

Què preval en el seu cinema?

La meva mirada, perquè tot s´ha explicat i només la teva mirada és la que fa la diferència. De pel·lícules sobre Dalí se n´han fet moltes, però les històries amagades són les interessants, perquè expliques un món a través d´un altre.

La pròxima serà un musical.

Serà la meva pel·lícula 33, el meu primer musical en cinema, perquè en teatre n´havia fet molts.

Serà una coproducció?

No, les coproduccions són molt complicades i acaben sent cares i tothom acaba barallat. Soc guionista, director, productor, exhibidor i distribuïdor, he tancat el cercle. Una cosa que als Estats Units no hauríem pogut fer per les lleis anti trush, però a Europa, sí.