Jordi Roch, president de l'Associació Franz Schubert, Jusèp Boya, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Víctor Medem coordinador de l'Associació Franz Schubert i l'alcaldessa de Figueres Marta Felip han donat a conèixer, aquest dimarts, 6 de març, el programa de concerts, conferències i novetats que tindran lloc a la programació de la Schubertíada Vilabertran 2018.

L'acte ha començat amb una actuació del Cosmos Quartet, que actuarà durant el festival i que ha estat rebuda amb forts aplaudiments. Durant la presentació, el director general del Patrimoni Cultural, Jusèp Boya ha refermat el compromís del Departament de Cultura amb la Schubertíada, «un dels festivals més importants del país, estimat, i una clara aposta per la socialització del patrimoni i de la cultura en general que ens beneficia a tots i a totes».

Un any més, la Schubertíada torna amb una programació de gran rigor i qualitat artística i presenta nombroses novetats amb l'objectiu d'arribar a nous públics. El festival ha estat sempre un referent ineludible pel lied, que és la forma musical vocal més netament romàntica. I en aquesta edició es reivindica programant un total de 18 recitals que, en el seu conjunt, es poden considerar un autèntic who is who del panorama del lied actual, amb la participació de grans mestres combinada amb altres intèrprets més joves i, com a marca de la casa, alguns debuts dels que seran els grans cantants del futur.

En total, s'han programat 30 concerts, 16 dels quals se celebraran a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran del 17 al 2 de setembre; 8 que tindran lloc al llarg de l'any a Barcelona i Euskadi, promoguts per l'Associació Franz Schubert, i 6 concerts més que es realitzaran en espais patrimonials durant els mesos de juliol i agost:

  • Auditori dels Caputxins de Figueres (juliol): consolidar audiència i emfatitzar que la Schubertíada és el principal festival de clàssica de la ciutat.
  • Monestir de Saint-André de Sorède (agost): superar la frontera i apropar-se al públic francès fent un homenatge a Pau Casals al Rosselló des de Catalunya.
  • Santa Maria de Castelló d'Empúries (agost): un concert amb l'orgue històric més important de Catalunya un cop acabada la seva renovació.
  • Monestir de Sant Quirze de Colera (agost): un espai extraordinari que combina patrimoni i natura que permet apropar-se a un públic nou amb format de concert diferent.

La llista de cantants participants al festival combina experiència amb joventut: Josep Ramon Olivé, Mercedes Gancedo, Katharina Konradi, Sarah Connolly, Matthias Goerne, Bernarda Fink, Lise Davidsen, Natalia Labourdette, Mojca Erdmann, Anna Lucia Richter, Andrè Schuen, i Christoph Prégardien.

Wolfram Rieger, pianista acompanyant assidu a la Schubertíada presenta la seva vocació pedagògica. Per donar continuïtat al seu curs de lied que porta impartint a Barcelona des de fa 22 anys, Rieger ha escollit quatre músics que treballaran intensament a Figueres durant el mes d'agost per presentar els resultats en un concert el 18 d'agost.

Un cop més, el festival reivindica la participació de la majoria dels grans pianistes especialistes en l'acompanyament de la veu en el festival, que són: Wolfram Rieger, Malcolm Martineau, Alexander Schmalcz, Roger Vignoles, James Baillieu, Gerold Huber, Daniel Heide i Julius Drake.

A Vilabertran hi haurà també 5 conferències: Hans Pfitzner: que parli la música, a càrrec de Joan Grimalt. Jean Sibelius i la cançó, a càrrec d'Antoni Colomer. Wilhelm Müller, un poeta rescatat per la música, a càrrec de Miquel Desclot. Compondre davant la mort: les darreres sonates de Schubert, a càrrec de Miguel Ángel Marín. Una micro-òpera sacra, amb i sense paraules, a càrrec de Carlos Calderón.

La Schubertíada i la joventut

La Schubertíada i la joventut

La Schubertíada, més enllà de l'interès que tenen la programació i la proposta cultural al voltant de la cançó poètica, ha tingut sempre una vocació pedagògica. Al llarg d'aquests vint-i-cinc anys, la Schubertíada ha portat a terme iniciatives en aquest sentit com la col·laboració amb la Universitat de Girona, que durant tres anys va organitzar cursos d'estiu al voltant de Franz Schubert i altres creadors romàntics vinculats a les programacions del festival.

Des de bon començament hem estat convençuts que el mestratge dels artistes que programem podia tenir una continuïtat creant una acadèmia internacional. És per això que el 1994 es va convocar per primer cop un curs d'interpretació per a cantants i pianistes, un projecte que, sempre tutelat pel mestre Wolfram Rieger, el 2017 va

arribar a la 22a edició.

Aquest any, alguns dels alumnes que van assistir a aquest darrer curs d'interpretació tindran ocasió de participar en la primera Acadèmia de la Schubertíada, aquest cop a Vilabertran. El concert final de l'Acadèmia serà un dels recitals del festival; un al·licient més per al públic i, per als joves músics, un estímul que no oblidaran mai. Però els alumnes de l'Acadèmia no seran els únics joves intèrprets.

La joventut és sempre una aposta important a la programació de la Schubertíada i enguany més que mai us presentem una allau de talent que en la seva majoria són debuts a l'Estat: Katharina Konradi, Lise Davidsen, Andrè Schuen, Natalia Labourdette, Trio VibrArt, Cosmos Quartet, Josep Ramon Olivé i Mercedes Gancedo. Tots ells compartiran la seva experiència amb grans mestres que en la seva joventut també van debutar de la mà de la Schubertíada.

La venda d'entrades es realitzarà a través de www.schubertiada.cat. Altres punts de venda seran a Joventuts Musicals de Figueres per als socis de l'entitat.