Arxiu Municipal de Roses presenta aquest març en el seu apartat web El Document del Mes, la col·lecció fotogràfica de l´exili a Mèxic del matrimoni Sala-rull. Un total de 252 fotografies, datades entre 1943 i 1949, període corresponent a l´estada a Mèxic de Maria Sala i Josep Trull.

Les imatges reflecteixen la seva vida quotidiana a l'exili des de la seva arribada al país nordamericà el mes d'octubre de 1941. Hi ha fotografies de la seva casa, de la feina, de trobades amb altres exiliats, d'excursions i viatges per diversos indrets turístics de Mèxic, tals com Districte Federal, Veracruz, Boca del Río, Villa de Guadalupe, San Juan de Teotihuacán, etc.

Les dues fotografies que es mostren a través al Document del Mes, permeten conèixer els dos vessants de la seva estada mexicana: la vida pública i la vida més privada. La primera foto escollida és la de la trobada del matrimoni amb un grup de catalans en una ofrena floral davant del monument a la Independència de Ciutat de Mèxic. Destaca, al centre del grup, la figura del doctor August Pi-Sunyer, acompanyat de la seva esposa. .

La segona imatge, en canvi, és al menjador de la seva casa familiar. La Maria Sala és la cap de taula, acompanyada d'una noia mexicana i un grup dels seus alumnes. Al mirall del darrera es reflexa Pepe Trull, que exercia de fotògraf per a l'ocasió. Els comensals mengen en un plat fondo alguna recepta cuinada per la minyona, que a la foto encara portava el davantal.

Al llarg del document, l´AMR detalla els motius de l´exili, dades biogràfiques dels dos components del matrimoni, així com la seva acceptació com a exiliats polítics a Mèxic.