'La forma del agua' ('The Shape of Water'), la rondalla fantàstica de Guillermo del Toro, s'ha coronat com a gran triomfadora en la 90ena edició dels Oscar en fer-se amb quatre premis, entre ells el de millor pel·lícula i el de millor direcció per al cineasta mexicà.

Frances McDormand i Gary Oldman han complert també amb els pronòstics i han alçat els guardons de millor actriu i millor actor, respectivament, en una gala conduïda per Jimmy Kimmel i que ha comptat amb poques sorpreses en el seu palmarès i amb constants reivindicacions en favor de la igualtat i la diversitat.

'La forma del agua', la història d'una dona sordmuda que s'enamora d'una criatura amfíbia en unes instal·lacions secretes del Govern, partia com a gran favorita amb 13 nominacions, i ha complert amb els pronòstics, encara que ha hagut de conformar-se només amb quatre premis: millor pel·lícula, millor direcció (Del Toro), millor banda sonora (Alexandre Desplat), millor disseny de producció (Paul D. Austerberry, Jeffrey A. Melvin i Shane Vieau).

"Sóc immigrant, com molts de vosaltres, i una de les millors coses que fem a la nostra professió és esborrar les línies a la sorra que ens separen", ha afirmat Del Toro en recollir el premi com a millor director.

El cineasta responsable de títols com 'Hellboy' o 'El laberint del faune' segueix així els passos dels seus compatriotes Alejandro González Iñárritu i Alfonso Cuarón, convertint-se en el tercer mexicà en rebre aquest reconeixement de l'Acadèmia de Hollywood.

En l'apartat d'actors, també s'han complert tots els pronòstics: Gary Oldman s'ha alçat amb el premi a millor actor per la seva interpretació de Churchill en el film 'El instante más oscuro' ('Darkest Hour'), i la gran favorita, Frances McDormand, també s'ha emportat a casa la seva segona estatueta --ja va guanyar-ne una per la seva interpretació a 'Fargo' dels germans Coen- com a millor actriu pel seu treball en la pel·lícula 'Tres anuncios en las afueras' ('Three Billboards Outside Ebbing, Missouri').

L'actriu ha provocat un dels moments més aplaudits de la nit en posar d'empeus totes les dones nominades en aquesta edició dels Oscar: "Us deixo amb dues paraules: inclusió i escriptor", ha sentenciat.

Allison Janney ha aconseguit l'Oscar a millor actriu de repartiment pel seu paper de mare maltractadora a 'Yo, Tonya' ('I Tonya'): "Ho he fet tot jo soleta", ha dit entre riures en el seu discurs d'agraïment, per després recordar tots els seus companys de repartiment i l'equip del film dirigit per Craig Gillespie.

Sam Rockwell, també favorit en la seva categoria, ha obtingut el premi al millor actor de repartiment pel seu paper d'agent de policia racista i taujà a 'Tres anuncios en las afueras'; un Oscar que ha dedicat als seus pares, als seus companys de repartiment i al seu "vell amic", el mort actor Philip Seymour Hoffman.

Altres premiats

L'Oscar al millor film en parla no anglesa ha estat per a 'Una mujer fantástica', el film de Sebastián Lelio que ha donat a Xile la seva primera estatueta en aquesta categoria, mentre que l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació se l'ha enduta 'Coco', l'última producció de Pixar, que també s'ha alçat amb el guardó a millor cançó per 'Remember Me'.

El premi al millor documental ha estat per a 'Icarus', el film de Netflix sobre el dopatge en l'esport rus que dóna a la plataforma de streaming el seu primer Oscar.

El guardó al millor guió adaptat ha estat per a James Ivory, que s'ha convertit, amb 92 anys, en el guanyador més veterà en la història dels premis de l'Acadèmia, mentre que Jordan Peele s'ha alçat amb l'Oscar al millor guió original pel film de terror psicològic 'Déjame salir' ('Get Out'), en la probablement única sorpresa de la nit.

En les categories tècniques, 'Dunkerque' ('Dunkirk'), el film de Christopher Nolan, ha aconseguit tres Oscar (millor muntatge, millor barreja de so i millor muntatge de so) i 'Blade Runner 2049' s'ha alçat amb els premis a millor fotografia i millors efectes especials.