Era l´any 1999 quan es va dur a terme la cessió de la casa-estudi del pintor Rafel Ramis (1912-1991) a l´Ajuntament de l´Escala. Juntament amb ella, també es va incloure tot el seu fons pictòric que abasta totes les etapes de la seva vida: 119 olis i 1250 dibuixos, aquarel·les i caricatures. Per donar valor a tot aquest patrimoni artístic i al seu creador, l´Escala va inaugurar, la setmana passada, una exposició a l´Alfolí de la Sal, que es podrà veure fins al 3 de juny.

Rafel Ramis va néixer a l´Escala on va viure fins als 20 anys, quan va marxar a Barcelona a formar-se. Va estudiar a Llotja, on va tenir grans mestres com Francesc Labarta. D´aleshores es conserven dibuixos il·lustratius de la guerra i també de la incipient bohèmia de la postguerra. Del 1949 i fins al 1961 va viure entre l´Argentina, Perú i Bolívia on mai va deixar de pintar i formar-se. "Ell sempre va viure del seu art", explica la directora del Museu de l´Anxova i de la Sal i comissària de l´exposició, Lurdes Boix. Ramis va tornar a l´Escala als anys 60 on va seguir pintant i va viure fins a la seva mort.

Per dur a terme aquesta primera exposició, on es poden veure els diferents gèneres i tècniques que Ramis utilitzava, les seves populars marines i dibuixos inèdits, la llicenciada en Història de l´Art, Marta Planas, ha fet l´inventari i la descripció de tots els seus quadres, alguns dels quals estan en procés de restauració. També s´ha impulsat l´inventari i digitalització dels dibuixos. Aquesta tasca és essencial si es vol tirar endavant el projecte que té pensat l´Ajuntament: fer una exposició cada dos anys dedicada a Ramis. Una altra de les intencions de l´alcalde és aconseguir obrir al públic la casa-estudi, actualment tancada. "És una casa que té un interès patrimonial, al barri del Pedró i conserva el pati de pedra que ell mateix havia pintat", explica Boix.

Entorn de l´exposició, es faran tallers d´aquarel·les sobre gravats impresos dirigits als alumnes escalencs per mostrar com treballava Ramis. Durant la Setmana Santa, també es faran dos tallers més. Seran per a majors de 6 anys i costaran 5 euros. Després de la mostra de Ramis, el 15 de juny s´inaugurarà una exposició de Jacques Leonard sobre la Barcelona gitana dels anys 60 i 80.