Aquest any es commemora el mig segle de la mort del poeta empordanès Carles Fages de Climent. Pendents de la presentació dels actes que es duran a terme entre Figueres i Castelló d´Empúries, escenaris vitals a la vida de l´escriptor, la biblioteca que porta el seu nom va obrir aquest passat dissabte les portes per explorar el fons Fages que l´equipament preserva des dels anys 70. La visita, on van participar el net del poeta Carles Fages Torrents, que va explicar anècdotes i va donar moltes referències biogràfiques, així com el comissari de l´Any Fages, Jordi Canet, entre altres, es repetirà els mesos de maig i octubre.

Tal com explica la directora de la biblioteca, Nati Vilanova, no se sap la data exacta des de quan el fons resta dipositat al centre. "A les seves memòries, diu que tenia una gran obsessió per classificar els papers", comenta. Per dur a terme aquest afer, el van ajudar les cariàtides: Maria Perxés, Mont­ser­rat Vayreda i Matilde Escudero. "Segurament després de la seva mort, tot aquest material es devia quedar a la biblioteca vella", diu Vilanova. Un ric material conservat en un munt de carpetes barates de goma, subcarpetes amb tan sols una primera classificació. "Tot era una mica caos", reconeix la directora. No va ser fins al 2002 quan, ja a la nova biblioteca, el comissari del centenari Fages, Rafel Pascuet va començar a consultar el fons. De fet, totes les edicions que van aparèixer aleshores van partir dels manuscrits originals que la biblioteca preserva.

El 2012 es va fer un primer inventari i l´any passat, amb més personal, aquest treball va ser molt exhaustiu permetent catalogar tot el fons a l´Argus. El pròxim pas, segons explica Vilanova, serà digitalitzar-lo i penjar-lo al Regira, una tasca que podria estar completada d´aquí a dos mesos.

Mecanoscrits i altres papers

El fons està integrat per 21 caixes de conservació on s´aplega poesia, teatre, prosa, documentació personal i retalls de premsa i crítica. Durant la visita es van mostrar algunes de les joies com ara el mecanoscrit del Somni del Cap de Creus o les llibretes amb les seves memòries. També hi ha l´original de l´Auca del Sabater d´Ordis, així com diferents edicions on ell anotava susceptibles canvis per la següent. No van faltar alguns epigrames, sonets, textos de conferències i articles d´art així com un exemplar de La dama d´Aragó amb trossets de papers enganxats.