El festival Strenes va presentar ahir els detalls de la programació per l'edició d'aquest any, que començarà el 24 de març i s'allargarà fins al 30 d'abril. El certamen incrementa el nombre de concerts a les escales de la Catedral, un dels escenaris més emblemàtics. La Pegatina, Ramon Mirabet i Joan Dausà seran els artistes que actuaran en aquest espai.

A més, el festival ha agrupat els concerts gratuïts de la plaça Catalunya en el que han batejat com la Festa Major d'Strenes.

Una altra de les novetats és una secció dedicada al talent gironí que vol catapultar nous noms. El director del certamen, Xavi Pascual, va explicar que l'objectiu és que els participants de la secció de talent gironí acabin sent els grans grups de les properes edicions. Carmen 113, Caritat Humana, North State, Pau Blanc i Sara Terraza són els artistes d'aquesta primera edició amb ADN gironí.

Xarim Aresté, Enric Montefusco, North State o la Fundación Tony Manero són alguns dels artistes que s'han desvelat per l'Strenes 2018.

L'organització guarda en secret dos noms: el de qui farà el concert inaugural al terrat de l'Oficina de Turisme de Girona i el d'un grup que farà una actuació «especial».

En total, la sisena edició del festival Strenes portarà més de quaranta artistes que han reservat alguna primícia per al certamen. Un gruix important aprofiten l'Strenes per iniciar gira o presentar nou disc.

Torna Txarango

És, per exemple, el cas dels Txarango. La banda torna al festival després de ser el grup que va actuar al terrat de l'Oficina de Turisme de Girona. En aquest cas serà el 13 d'abril a La Mirona de Salt amb un nou espectacle amb el qual inauguren gira.

Per ara, el nom del grup que obrirà l'Strenes continua sent un dels secrets més ben guardats. L'organització no ho desvelarà fins al dia abans o el mateix dia tot i que anirà donant pistes prèvies. Xavi Pascual va dir que el concert mantindrà la durada de 35 minuts.

Per tal d'allargar la sessió inaugural, la proposta musical es complementa amb un altre concert a la plaça del Vi. «Com que el concert és curt, ens adonàvem que la gent arribava a l'última cançó», explica Pascual. El grup que actuarà a la plaça del Vi és Sense Sal, una banda que fa música pop-folk.

Després de la inauguració del 24 de març, Girona tornarà a omplir-se d'Strenes el cap de setmana del 6 al 8 d'abril. Durant tres dies, la ciutat acollirà Luz Casal, Joanjo Bosk, Roger Mas, Enric Montefusco i Los Sírex en diferents escenaris.

El segon cap de setmana també promet propostes per a tots els gustos. El nou treball de Judith Nedderman serà el primer seguit de Txarango, Maria del Mar Bonet, Morcheeba, El Petit de Cal Eril, North State, Macedònia, Sara Terraza i Pau Blanc.

Les nits del 20 i 21 d'abril l'Strenes es trasllada a la plaça Catalunya de Girona on farà els concerts gratuïts. Una idea que es manté i es potencia aquest any sota el paraigua de la Festa Major d'Strenes. Pupil·les, la Fundación Tony Manero, Roba Estesa, Projecte Mut, La Iaia i Gertrudis ompliran l'escenari de música festiva amb entrada gratuïta. Al llarg del mateix cap de setmana hi haurà també l'actuació de Quimi Portet, Carmen 113, Dyango i Paula Valls.

La recta final del festival estarà marcada pels concerts a les escales de la Catedral. Aquest espai emblemàtic creix en nombre de propostes i hi haurà tres actuacions. En concret, els artistes que hi actuaran són La Pegatina, Ramon Mirabet i Joan Dausà. Aquest darrer, l'encarregat de clausurar l'Strenes 2018 i que ja té les entrades exhaurides per al concert del dilluns 30 d'abril.

«Hi ha grups que ens demanen expressament venir a les escales de la Catedral», va confessar Pascual. A banda, aquells dies també hi haurà els concerts de Mostassa i el Pot Petit que completaran la llista de bandes.

A més del grup que actuarà al terrat de l'Oficina de Turisme, Strenes es guarda encara un altre nom per a l'edició d'enguany. El secret es desvetllarà aquest mateix mes de febrer i serà una proposta especial «d'un grup que està de celebració», va dir Pascual.

En total, són una quarantena d'artistes els que passaran per la sisena edició d'Strenes. El repte és que la marca deixi «pòsit» els «365 dies de l'any», va remarcar el regidor de cultura, Carles Ribas.

Des d'aquest any, el consistori considera com a «estratègic» aquest certamen dins la marca Girona Ciutat de Festivals.

A la presentació també hi va participar el diputat de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, que va fer notar que l´Strenes és el «tret de sortida» de la temporada musical a Catalunya.

Per la seva part, Albert Bardolet, director de l´àrea de Música de l´ICIC, va dir que l´Strenes és un dels festivals de Catalunya «amb més valor afegit».