L'Ajuntament de Figueres, la Confederació Sardanista de Catalunya i el Foment de la Sardana Pep Ventura organitzen aquest cap de setmana els actes de cloenda del bicentenari del naixement de Pep Ventura, en el marc de la capitalitat de la sardana. L'acte principal tindrà lloc el dissabte 3 de febrer, a l'auditori Caputxins, a partir de les set vespre, amb la presentació d'un llibre, un disc i una exposició sobre la figura de Pep Ventura, i comptarà amb l'alcaldessa de Figueres, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, i d'altres personalitats i autoritats del món de la sardana i la cultura popular. Durant tot el cap de setmana, s'han programat activitats com el concert de diumenge 4 de març Figueres en gala amb la cobla Reus Jove i el locutor Jordi Saura.

En l'acte de dissabte a l'auditori Caputxins es presentarà l'exposició virtual Sardanes, una àmplia i detallada mostra del món sardanista, focalitzada en bona part en la figura de Pep Ventura, que es podrà consultar només per internet i, per tant, disponible per sempre. Així, s'hi podrà conèixer "alguns dels episodis més significatius d'aquesta relació entre el ball i la societat a partir d'una selecció de documents sonors, visuals i literaris agrupats en 10 temes", i a cadascun d'aquests apartats, s'hi podrà consultar una secció dedicada al músic figuerenc. Entre d'altres objectius, l'exposició pretén ser una suport a la campanya 'La sardana a la Unesco' per a aconseguir que sigui patrimoni de la Humanitat.

Els comissaris d'aquest projecte són els doctors en Musicologia i professors de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), Joaquim Rabaseda ?qui en farà la presentació aquest dissabte? i Anna Costal, mentre que la documentació s'atribueix a Roser Casals, de la Confederació Sardanista de Catalunya. De fet, l'entitat és la productora del projecte juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya gràcies a una ajuda que se li ha atorgat, i compta amb tecnologia de l'empresa Bis Dixit. Les traduccions són de Jane Bailey.

Tot seguit, es presentarà Això no és una biografia de Pep Ventura, un llibre escrit per Anna Costal Fornells, publicat per Editorial Gavarres per encàrrec de la Confederació Sardanista de Catalunya amb motiu del bicentenari. Al llarg de més de 180 pàgines, l'autora, com indica el títol, no fa una biografia del músic empordanès sinó que, com a musicòloga, fa una relectura del mite historiogràfic del músic, en la línia de la tesi doctoral que va presentar el 2014, també sobre Pep Ventura i la música popular del seu temps.

"Proposa un diàleg entre els fets històrics i el relat mític, un exercici interessant que, a més de suggerir noves perspectives per a l'estudi de la música romàntica, recupera la vivència d'una cultura popular que va contribuir, decididament, a l'avenç i al progrés de la Catalunya contemporània. Serà precisament un dels directors de la tesi doctoral d'Anna Costals, el doctor Jaume Ayats, qui presentarà el llibre, juntament amb l'autora, i Àngel Madrià, l'editor. La publicació es complementa amb nombroses il·lustracions, algunes de les quals cedides per la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. L'exemplar es podrà comprar per 15 €.

Finalment, la vetllada clourà amb un concert per presentar el disc Pep Ventura. La música romàntica a Figueres, que ha editat el Departament de Cultura de Generalitat de Catalunya dins la col·lecció Fonoteca de Música Tradicional Catalana amb motiu del bicentenari. El disc ha estat enregistrat per la Cobla de Cambra de Catalunya, sota la direcció de Jesús Ventura i l'assessorament d'Anna Costal, i ha estat produït per Josep Maria Serracant amb David Casamitjana com a responsable de la part tècnica de l'enregistrament.

El disc conté un total de catorze temes, tots ells originals de Pep Ventura, tan de cobla com d'orquestra, en els quals s'aprecia la diversitat de la seva obra, majoritàriament oblidada: peces de concert, schotisch, havaneres, valsos, himnes i sardanes. Destaca del recull les peces de lluïment per a clarinet i tenora, que eren els instruments que Pep Ventura dominava, la versió de "La Marsellesa, himne per a cobla dels empordanesos republicans federals", i sardanes de diferent tipologia, des de les inspirades en temes de sarsuela, o en melodies populars o havaneres de l'època, passant per la primera sardana revessa documentada, que es titula La embustera.

El concert, gratuït i previst per a les 21 h, serà de 7 peces i anirà a càrrec de la Cobla de Cambra de Catalunya, que es reunirà expressament per a l'ocasió, ja que es tracta d'una formació no estable integrada per prestigiosos músics integrats a diverses orquestres, els quals es reuneixen bàsicament per als enregistraments com aquest mateix disc. La presentació comptarà amb la participació d'Anna Costal com a comentarista per contextualitzar la gravació i les obres.

Pep Ventura. La música romàntica a Figueres és el volum 4 dels temes monogràfics de la sèrie 3 de la citada fonoteca de música tradicional catalana. Se n'han fet 500 còpies i en la presentació de dissabte es podrà comprar el disc per 10 €.

Resta de programació

La resta d'actes (tots gratuïts) del cap de setmana de cloenda del bicentenari són:Víctor Català, la senyoreta de l'Escala

divendres, 2 febrer - 21.00 h - La Cate

Espectacle multidisciplinari de la companyia Terratrèmol Produccions per a tots els públics basat en la història real i l'obra literària de l'escalenca Caterina Albert i Paradís. La música, i en particular la sardana, hi té un paper fonamental.

Espectacle gratuït.

Ballada de cloenda del bicentenari

Diumenge, 4 febrer - 12.00 h - Rambla

Amb la Cobla Flama de Farners.

Concert "Figueres en gala"

Diumenge, 4 febrer - 18.00 h - Auditori Caputxins

La cobla Reus Jove presenta un espectacle que a la primera part recrearà un programa radiofònic, amb la participació del locutor Jordi Saura, en record de la figura de Pep Ventura en el seu bicentenari i dels inicis del Foment de la Sardana de Figueres l’any 1927.

A la segona part podrem gaudir de música per a cobla i sardanes de la mà d’il·lustres figuerencs. El programa inclourà alguna estrena.

Visites guiades: En Pep de la tenora

Recorregut de descoberta de la història de la sardana a la ciutat i dels músics que la van escriure, especialment Pep Ventura.

Dissabte 3 de febrer: 16.30 h

Lloc de trobada: Oficina de Turisme. Pl de l'Escorxador, 2.

Visita gratuïta - Places limitades. Cal reservar tel 972 503 155

Pep Ventura

Josep Mª Ventura i Casas va néixer el 2 febrer de 1817 a Alcalà la Real; de petit la família es va establir a Figueres on va desenvolupar la seva carrera musical. Va ser el 2 de febrer de 2017 en que es van iniciar els actes de commemoració del bicentenari, i serà el proper divendres, 2 de febrer, en que s'iniciarà el cap de setmana de la cloenda amb diferents actes organitzats, com tot l'any, per l'Ajuntament de Figueres, la Confederació Sardanista de Catalunya i el Foment de la Sardana Pep Ventura. La cloenda de la Capitalitat de la Sardana tindrà lloc el dia 11 de març.