L´interès del fotògraf Manel Puig (Castelló d´Empúries, 1971) per la col·lecció d´imatges tant de la vila de Castelló d´Empúries com la de la seva gent va portar-lo a recollir, en un llibre, l´evolució i la història del poble a través de les imatges i dels fotògrafs que es van dedicar a retratar i immortalitzar la vida castellonina des del segle XIX i fins a l´actualitat. Fotògrafs i fotografies de Castelló d´Empúries del XIX fins avui, editat per l´Ajuntament, "ofereix al lector un recor­regut per paisatges que ja no tornaran: carrers desapareguts, façanes que ja no hi són, carruatges i tartanes, gent mudada de diumenge, festes memorables, l´essència de moltes de les nostres viles i l´ànima de molts de nosaltres", remarca l´autor des de les pàgines introductòries del llibre.

Des del segle XIX

Primer Bartomeu Callís (1842-1907), músic, i Sebastià Vila (1874-1951), farmacèutic, foren els fotògrafs precursors al municipi. Visqueren l´època en què els clixés eren de vidre i la fotografia, molt incipient. Vila, per exemple, tenia un laboratori propi i amb els seus coneixements de química es preparava els productes per al revelatge.

Ben entrat el segle XX, la fotografia es consolida a tots els nivells i s´introdueix d´una manera o d´una altra en tots els estrats socials. És en aquest moment quan, primer mossèn Tomàs Miralpeix i després Bonaventura Vila, es podrien considerar els fotògrafs de Castelló d´Empúries. Progressivament, unes dècades després, s´inicia el consum massiu d´imatges i també l´accés als productes fotogràfics. És en aquesta època quan Lluís Sellés, Carles Casamitjana i Jordi Cassú, per ordre cronològic, obren els seus estudis botiga a la vila. A tots aquests noms, cal afegir el d´una dona fotògrafa Soledad Margall (Bordils, 1928) dona de Lluís Sellés (1922-1979) que va exercir de fotògrafa al municipi "en una època en què era una mica estrany" explica ella mateixa en el llibre dels records que guarda d´aquella època en què anava als casaments tota sola i la feien asseure a la taula dels músics, que eren tots homes, un cop havia fet totes les fotos. La filla del matrimoni, Marisol Sellés Margall, també va dedicar-se a la fotografia uns anys donant continuïtat al negoci dels pares. Parlar de tots ells és fer-ho també de l´evolució de la fotografia. Les seves vides van acompanyades de la història de la fotografia, a la qual es dedica un capítol. La primera imatge que es coneix de Castelló, entre 1844 i 1850, és d´autor desconegut, un retrat de la família Contreras Carbonell.

L´encarregat del pròleg, Constantí Turró, constata que "a començament del segle XX", malgrat que la història de la fotografia arrenca a finals del segle XIX, a Castelló "es comptaven amb els dits d´una mà les persones que posseïen una màquina de retratar". No van ser els únics a fotografiar la vila. Ho van fer reconeguts fotògrafs com l´escalenc Josep Esquirol, el figuerenc Melitó Casals o Valentí Fargnoli, amb moltes imatges de les quals feren postals.

Biografia i imatges

Després de repassar la biografia i les imatges dels diferents fotògrafs castellonins, acompanyen el volum cinc capítols més. El primer és dedicat al Concurs fotogràfic "Catalunya 1934" organitzat pel diari barceloní El Día Gráfico, amb la presència de tres persones del poble que hi van participar amb les seves fotografies. En el segon, es parla de dos clixés originals de Valentí Fargnoli propietat de Constantí Turró. A continuació, l´arxiu del conegut fotògraf Frederic Cuyàs és protagonista, ja que va romandre uns anys a Castelló d´Empúries. El quart parla dels editors i fotògrafs de postals de la vila: "personalment m´interessen molt les postals editades en blanc i negre, ja que per aconseguir treure´n un bon rendiment de tonalitats era importantíssim l´habilitat del fotògraf. Amb perícia aconseguien que la química posterior revelés de forma màgica una gran intensitat de color negre i els variats tons de grisos fins a arribar al blanc sense perdre cap mena de detall" explica l´autor. El cinquè, un recull de totes les publicacions il·lustrades i editades també al municipi i el darrer està dedicat a la secció de col·leccions fotogràfiques de l´Arxiu Municipal, a càrrec de Marisa Roig i Meritxell Fernández.

A la part posterior, s´hi troba un apartat d´imatges inèdites realitzades pels protagonistes d´aquesta edició. També s´inclouen perspectives d´algun fotògraf amb poc renom, o desconegut. En tot cas totes són relatives al municipi. Faltaria incloure, dins el capítol de fotògrafs del municipi, el mateix autor. Diplomat en Fotografia i tècnic superior de Disseny i Producció Editorial, l´autor d´aquest llibre ha realitzat altres obres de fotografia local com per exemple Les cares de la bellesa, L´abans, Castelló d´Empúries o La Basílica de la llum, amb fotografies artístiques de gran bellesa i valor.