Fa anys que la biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres ha esdevingut un bon refugi per als creadors plàstics. Només cal passejar-se per la sala infantil i contemplar les seves parets per copsar la unió d´art i literatura. La setmana passada es va culminar un pas més i es va presentar oficialment un nou mural, ara ubicat en una paret interior de l´equipament però que dona a l´aire lliure. La creació, dos dofins nedant, és obra de l´artista gironina Cristina Lliurat i ha estat una proposta de Pàgina 23. Art & Utopia, coordinada per Xavier Escribà i Clarie Cayla, amb què l´entitat vol anar-se donant a conèixer a Figueres.

Lliurat va prendre´s aquest projecte amb moltes ganes. Fa anys que crea murals a l´aire lliure i, des de fa temps, els vincula amb el món animal. "És un tema amb el qual em sento còmoda", reconeix. Per escollir els personatges que havien de prendre vida en aquest nou treball, Lliurat va tenir en compte el tipus de paret que se li oferia. De fet, la seva dinàmica habitual és anar a veure el suport on treballarà -habitualment espais abandonats on pot crear sense pressions- i deixar-se impregnar pel que aquest li transmet. "En aquest cas em va semblar una mena de recipient i em va recordar una piscina", comenta. Això la va conduir vers l´univers marí.

Aleshores, l´artista va pensar en el punt de vista de l´usuari de la biblioteca. "Quan estàs assegut i aixeques la vista d´un llibre, no voldràs trobar res agressiu, més aviat tranquil però que sigui familiar", explica. Els dofins, doncs, van encaixar en aquesta definició. "Els dofins acompanyen els vaixells en el viatge en el mar i aquests poden acompanyar els lectors en la seva lectura en silenci en aquest espai de refugi", reflexiona.

En el món del grafit, Lliurat va iniciar-se ja fa anys però va deixar-lo enrere "perquè no m´agradava fer lletres, no li trobava sentit". Després d´un temps de silenci, va contactar amb altres persones que pintaven murals i va freqüentar artistes i festivals que li van despertar les ganes de tornar a intentar-ho. Va ser aleshores quan van aparèixer els seus animals en blanc i negre en parets abandonades: llops, rates, gats, ocells... "Quan plasmes els animals en una paret, en una mida gran, aquests esdevenen personatges i, segons les formes i les ombres, agafen una o altra agressivitat, adquireixen molta força", argumenta Lliurat, qui veu molts punts positius a l´art urbà. "L´street art trenca amb l´estil clàssic que marquen les galeries, atrau molt més públic i és un art efímer que tothom troba, no hi ha cap barrera, ni cap predisposició de la persona a anar a veure art, se´l troba de cara", explica Lliurat.

Oberta a totes les tècniques

Cristina Lliurat va estudiar Audiovisuals i Multimèdia sense perdre l´interès pel món de l´art. "Això és dins meu i no canviarà mai", explica. Lliurat sempre ha unit els dos universos i mai ha tancat les portes a treballar cap tècnica, fins i tot el videoart. "Treballo amb tot segons el que m´interessa en cada moment", reconeix. També comparteix el que sap fent tallers amb joves. "Cada taller és una sorpresa, sempre aprens, els nens tenen una soltesa, no es tallen i diuen què pensen", explica. A Figueres, hi van participar una desena de joves, als quals van apropar a la tècnica bàsica de l´stencil i, sobretot, portant-la a la pràctica in situ.

Presència de Fages

Aquest any es commemoren els cinquanta anys de la mort del poeta, narrador i dramaturg Carles Fages de Climent. Figueres i Castelló d´Empúries ja es preparen per viure l´Any Fages. En aquest sentit, la biblioteca municipal de Figueres ja ha col·locat un vinil just davant del vidre que mostra l´obra de Cristina Lliurat. El vinil reprodueix uns versos del poema 'Somni del Cap de Creus', concretament el Cant IV. Els atributs d´Afrodita. La directora, Nati Vilanova, explica que ja estan previstes un munt d´activitats com ­xerrades, exposicions i clubs de lectura