L’Acadèmia Àurea de Figueres celebra 35 anys de vida a la ciutat i ho fa d’una forma especial, tot organitzant la primera exposició de l’artista empordanès Paco Jarana que va ser un dels primers alumnes del centre, ja fa tres dècades. Des de sempre ha tingut una gran pulsió artística que l’ha portat a treballar diferents tècniques i materials, com ara el ferro, la fusta o el vidre. Ja des de ben petit ha utilitzat la seva imaginació per crear, amb qualsevol material, objectes i formes.

A l’acadèmia va presentar, el 16 de desembre, les seves últimes obres que s’emmarquen dins del corrent de l’art povera o art pobre, on objectes i materials de rebuig cobren una nova vida de vegades utilitària i de vegades decorativa. L’artista visita cada setmana la deixalleria dels ferros, on descobreix art i bellesa allà on altres només veuen ferralla que ell talla, solda, pinta i juga. El resultat es podrà visitar durant aquestes festes a la mateixa acadèmia dirigida per l’artista Cristina Paradís que sempre ha reconegut el talent de Jarana i l’ha motivat a exposar.

Models únics

Jarana va aprendre la tècnica del dibuix i la pintura a l’Academia Àurea, on va ingressar quan tenia uns quinze anys. Però aviat es decantà per l’art de l’escultura i concretament per “reciclar tota mena d’objectes que la gent acostuma a llençar”. Cèrcols de rodes, claus, ferro massís, tapaboques de cotxes, cèrcols de bidons, tonells de vidre, qualsevol element és susceptible de transformar-se en una escultura, en una taula, en una làmpada, un canelobre, un seient, o en qualsevol element que pugui imaginar l’artista. Jarana compagina aquesta afició amb la seva professió de cristaller, la qual cosa també l’ajuda a crear peces increïbles com ara vidrieres de Tiffany, models únics, perquè no acostuma a fer dues peces iguals.

Per a Jarana, és una satisfacció mostrar en públic el seu treball. A principis de desembre, va participar en el mercat d’artesania nadalenca, el Nadal Market d’Ordis, on va presentar diferents peces nadalenques, fetes igualment amb materials reciclats que van tenir una gran acollida entre el públic i, si aquesta primera mostra del seu treball té una bona acceptació, no descarta obrir un petit espai a Figueres on poder exposar i vendre la seva obra de forma permanent. Les escultures de l’artista adopten totes les formes i dimensions. A l’acadèmia se’n poden veure prop d’una cinquantena, peces molt curioses, algunes d’elles, fruit d’una rica imaginació i una constant experimentació: “fins i tot somiant em venen idees que poso en pràctica després, per això sempre dormo amb una petita llibreta a la tauleta de nit”, assegura. També durant els mesos de l’estiu vinent exposarà el seu treball en una galeria de Cadaqués on ja han mostrat interès per la seva obra.

Amb aquesta exposició, l’Acadèmia Àurea continua els actes de commemoració dels 35 anys que ja es van iniciar el mes de juny passat amb una mostra del grup d’alumnes adults del centre. “Per l’acadèmia, en el transcurs d’aquests anys, han passat alumnes que ara es dediquen al món de l’art professionalment i ens satisfà que sigui així” explica la directora, Cristina Paradís. “Tanmateix realitzem cursos de dibuix i pintura tant per a adults com també per a nens per iniciar-los en el món de l’art”.