Fa divuit anys que Maria Àngels Anglada va morir. Al llarg d´aquest temps, l´hel·lenista Eusebi Ayensa i el professor de literatura catalana Francesc Foguet han fet tàndem per rescatar, d´arxius i biblioteques, tot allò que Anglada va escriure de forma pública, al marge de la seva obra literària. El resultat han estat cinc llibres, el darrer dels quals, 'De viva veu', es va presentar, per primer cop, la setmana passada a la biblioteca de Figueres. En aquest volum s´apleguen quaranta entrevistes que li van fer, del 1979 al 1998, una autobiografia inèdita i una extensa bibliografia angladiana que inclou col·laboracions periodístiques.

"En iniciar el projecte, vam coincidir amb Foguet que Anglada era una mena d´iceberg amb gran part d´obra a la penombra", explicà Ayensa. Aquell fet els va motivar a engegar el laboriós buidatge de premsa i revistes en un temps on encara no s´havien digitalitzat els fons. Tot aquest treball, que rescata la veu d´Anglada, els va permetre configurar una imatge de la persona, dels seus valors i arribar a la conclusió que Anglada "era una dona sàvia, bona i visionària que sabia avançar-se al futur i preveia coses que passarien" ja fos referint-se al país, a la llengua, a la terra. Per a Ayensa, aquest llibre mostra "una Anglada compromesa amb el país, amb uns principis, una Anglada diferent, que dona consells i una diagnosi de la situació perfectament vàlida ara".

"La meva pàtria és la llengua"

Prèvia la intervenció d´Ayensa, la filòloga Anna Maria Velaz va desgranar el volum que, a parer seu, "és indispensable per acostar-se a ella". "Anglada era una dona molt exigent pel que fa a l´escriptura i, sobretot, en poesia", va dir Velaz, que va abordar la presència constant del record en la seva obra, "sempre fresca i entenedora"; el feminisme; la defensa aferrissada del terme poeta i el seu compromís per l´ofici, el país i l´ecologisme. En una de les entrevistes del llibre, responent a la pregunta de per què escrivia en català, Anglada va dir: "Per què respirar? La meva pàtria és la llengua".