Era l´any 2002 quan l´escriptor Sebastià Roig va començar a escriure una aventura amb l´inventor Narcís Monturiol com a protagonista. Prenia format, aleshores, de novel·la juvenil. Tot plegat, però, va quedar en el calaix fins fa dos anys, quan va decidir recuperar-la i engrescar l´il·lustrador i dibuixant Toni Benages per tirar-ho endavant com a còmic, un gènere amb el qual se sent molt a gust. L´editorial Males Herbes va apostar, de nou, per ells, ja havien fet plegats pel mateix segell i amb èxit 'Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols', i el resultat és, ara, 'Narcís Monturiol i les pedres de l´infer'n, una aventura curta però intensa, ambientada al Cadaqués vuitcentista, que es va presentar la setmana passada a La Bookman Llibreria de Figueres.

L´aventura nascuda del tàndem Roig-Benages beu d´influències d´altres còmics com 'La lliga dels homes extraordinaris' d´Alan Moore, 'El Capitán Trueno' o el mateix Astèrix i Obèlix o Tintín per no oblidar l´esperit de la saga Indiana Jones. "En fer-lo còmic, va caldre eliminar trames secundàries", reconeix l´escriptor i, aquí, guionista. Tot i això, mantingué el cercle del protagonista. Així, al voltant de l´inventor Monturiol, qui és a Cadaqués per meditar sobre "un barco que s´enfonsi com un peixet", trobarem tres personatges arquetípics com l´adolescent, un forçut i una dona amb poders, en aquest cas, la bruixa Sabana, la mare de la Lídia de Cadaqués. Plegats hauran de resoldre un enigma: per què molts homes del poble han desaparegut?

Per a Roig, amb aquest còmic "hem fet un salt espectacular respecte a Pujols". En aquest cas, el llibre, que narra una realitat alternativa, està fet, tot ell, en color. Benages assegura que ha gaudit molt interpretant el guió de Roig. De fet, a ambdós els uneix la passió pel gènere fantàstic i aventurer. "Potser jo ho plantejaria diferent, és clar, però ens ha quedat més tintinesc, més jove i fresc que Pujols".

Per al dibuixant, transformar Monturiol en còmic no ha estat difícil. "Calia adaptar-lo al moviment del còmic, només és un home d´època convertit en aventurer", reconeix. Una aventura que permet al lector viatjar pel paisatge metamòrfic i granític de les cales de Cadaqués (cala Culip, cala Culleró, cala d´Agulles) i per l´interior de la cova de l´infern on s´amaga un mineral que pot fer els homes indestructibles i que esdevé el desig d´alguns, el Nautílium.

El cadaquesenc

En aquests temps de convulsió identitària, els autors d´aquest volum ho han tingut ben clar trencant una llança per la llengua del poble, el cadaquesenc. Tenint en compte que Cadaqués esdevé un personatge més i d´una rellevància crucial, la seva gent, que hi apareix ben representada, no podia pas parlar una llengua que no fos la seva, és a dir, un català salat. Així, a banda de documentar-se, Sebastià Roig va demanar consell a escala lingüística a Pere Vehí, del Boia. "El resultat és que el còmic ha guanyat molt", reconeix Roig. Així, podem llegir paraules com "vosatros, ix, deixi, sepis, batanc, desaparescut, dimontris, lliçó de modos, viua, monstru o fer la siesta". Després de la presentació a Figueres, està previst que el llibre es presenti el dilluns 4 de desembre, a Badalona, i, per descomptat, el dissabte 16 de desembre, a la Societat l´Amistat de Cadaqués