El Centre Cultural Sant Domènec de Peralada va acollir, recentment, la presentació del llibre La Muga, de Joan Carreras. Els assistents van poder copsar les experiències de l'autor, i també d'alguns col·laboradors que han participat en el llibre. Una càmera de fotos, unes xiruques i la capacitat de saber observar amb calma que li va transmetre el seu mestre gar­rotxí, el mossèn Mel (Josep Maria Melció). Aquests són els ingredients de Carreras, que llança aquest llibre després de tres anys fent excursions entorn la Muga, observant-la en estacions i condicions climatològiques diferents. Les característiques i curiositats d'aquest riu són, precisament, el fil conductor del llibre, que n'ofereix un retrat complet i fidel.

A través de les llargues converses amb gent gran de pobles propers, que li explicaven curiositats, anècdotes i dades relacionades amb el riu; els textos dels professionals, que aporten el seu coneixement de la Muga des dels diferents àmbits del coneixement; i la seva pròpia observació i investigació, l'autor ha pogut aconseguir una visió global del recorregut del riu a través dels seus diferents vessants fixant-se, també, en els pobles propers banyats per aquestes aigües. “Pel que fa al paisatge, em quedo amb la zona del naixement del riu fins que arriba a Albanyà. Ara està totalment inhabitat, i és un tram salvatge i inhòspit”, diu.

Llenguatge harmoniós

La part gràfica del llibre es mou entre les més de 300 fotografies actuals fetes pel mateix autor, algunes fotografies antigues i dibuixos i pintures de Josep Estarriola. Les 400 pàgines que conformen el relat prometen ser una proposta literària i gràfica amb un llenguatge harmoniós i de coherència expressiva. “Des de sempre he viscut en un ambient rural. Soc analític i m'agrada aprofundir en allò que faig. Per això, vull conèixer a fons el que m'envolta. Al nostre costat tenim patrimoni que cal ser divulgat. El que m'atrau és, com deia Pla, posar en valor la història menuda”, apunta Carreras.

La primera part del llibre comença amb el pròleg de l'exconseller de la Generalitat Santi Vila, i està formada per un conjunt de textos de col·laboradors relacionats d'alguna manera amb aquest riu empordanès, com l'historiador i cap d'agents rurals de la Gar­rotxa Josep Vilar, l'hidròleg Jordi Montaner, el geògraf Carles Bayés o el zoòleg Jordi Sargatal.

Pel que fa a la segona part, qui pren la veu és l'autor Joan Carreras, parlant íntegrament del recor­regut de la Muga municipi a municipi. En concret, posa ull a la Menera, Serrallonga, Costoja, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Maçanet de Cabrenys, Darnius, Boadella i les Escaules, Llers, Pont de Molins, Cabanes, Peralada i, finalment, Castelló d'Empúries.

La Muga és el quart llibre de l'autor. Tant en el cas de La Vall de Campmajor. Un secret per descobrir (2011), com en Fluvià (2015) o Masos i molins de Sant Aniol de Finestres. Vida, records i transformació (2017), Carreras deixa ben clar el seu interès per les històries d'àmbit local. Com a gran coneixedor de la geografia, la gent i els costums que ens envolten, aquest autor nascut i resident a Viladamat, demostra l'amor i l'admiració que sent pel seu entorn.