La col·lecció Quaderns de la Revista de Girona va presentar dissabte passat el seu nou volum, una guia sobre els trabucaires, guerrillers carlins que, un cop acabada la Primera Guerra Carlina (1833-1840), no van acceptar la derrota i van continuar la lluita, principalment a la muntanya i amb un trabuc a la mà. El seu objectiu era aconseguir una segona revolta popular. Actuaven principalment a les comarques de muntanya del Ripollès, la Garrotxa i la Selva i de la part interior de l'Alt Empordà.

L'acte de presentació de la guia va tenir lloc a Can Trincheria d'Olot i va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; Montserrat Benítez, directora de l'àrea de negoci de CaixaBank a la Garrotxa-Ripollès; Pep Berga, tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot; Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona; Àngel Madrià, director de l'editorial Gavarres i Josep Vilar, autor del llibre.

La guia té l'objectiu d'aportar informació sobre qui eren els trabucaires: quan van aparèixer, per què van sorgir, què hi ha de llegenda i què de realitat i, a la vegada, vol ressenyar els capitostos més rellevants i fer un resum de les accions més sonades i els segrestos més mediàtics que van realitzar en el territori de les comarques gironines.

La presentació del llibre va coincidir amb l'acte de lliurament dels Premis Trabucaires, guardons establerts per l'associació Els Amics de l'Alta Garrotxa per distingir persones o entitats que han ajudat a estudiar, protegir i estudiar el ric patrimoni de l'Alta Garrotxa, antic refugi de trabucaires.