Feia 92 anys que l'oli 'Figura de perfil' de Salvador Dalí no es podia veure de forma pública. Va formar part de la primera exposició individual que va fer l'artista a les Galeries Dalmau de Barcelona i, tot seguit, ja va ser comprat per la família Cusí de Figueres per 500 pessetes i, posteriorment, per un altre col·leccionista. Des d'aquest dilluns s'exposa al Teatre-Museu Dalí de Figueres després d'un procés de neteja i contextualització. L'obra, adquirida mesos enrera en una subhasta per la Fundació, no s'exposa sola si no que s'ha optat per recrear l'ambient d'aquella primera exposició, acompanyant la peça d'altres obres de joventut. La mostra, que s'exhibeix en una de les Sales de les Loggies, es podrà veure durant un any sencer.

La figura central de 'Figura de perfil' és Anna Maria Dalí, la seva model principal fins a l´aparició de Gala l´any 1929. Anna Maria reflecteix per escrit les estones de compenetració plena amb el seu germà: «Els retrats que em fa el meu germà en aquesta època són innombrables. Molts d´ells són estudis dels rulls caient damunt del muscle posat al descobert. Pinta pacientment, infatigablement, i a mi no em cansa gens posar perquè mai m´he avorrit estant quieta i silenciosa». I continua: «durant les hores que li servia de model jo no em cansava d´observar aquest paisatge que sempre més ha format part de mi mateixa. Sempre mentre em pintava, era a prop d´alguna finestra».

La directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, ha explicat que 'Figura de perfil' és "una obra fantàstica, una pintura senzilla i equilibrada". Segons ella, és una de les obres més importants d'aquests anys de joventut i arriba per nodrir una mica més el gran fons que disposa el centre museístic sobre aquesta època.