'Jane Eyre: una autobiografia' dirigit per Carme Portaceli; 'L'ànec salvatge', dirigit per Julio Manrique, i el musical 'Scaramouche' de Dagoll Dagom són els tres muntatges que encapçalen el rànquing dels XXIII Premis Butaca amb vuit nominacions, entre elles la de millor muntatge teatral i millor musical. Els muntatges teatrals dirigits per Portaceli i Manrique competiran amb 'Boscos', 'Art', 'Federico García', 'In memoriam. La quinta del biberó', 'El preu', 'Els tres aniversaris', 'Davant la jubilació', 'La senyora Florentina' i el seu amor 'Homer i Ivanov' en la categoria de millor muntatge. 'Ivanov', amb cinc nominacions als Butaca, és el tercer espectacle teatral millor situat amb nominacions a millor muntatge, direcció per Àlex Rigola, actor per Joan Carreras, actor de repartiment per Andreu Benito i millor disseny de so.

Els actors Albert Triola i Màrcia Cisteró han anunciat els nominats en les principals categories, escollits per una comissió formada exclusivament per espectadors. Els premis es lliuraran el 27 de novembre en una gala celebrada al Mercat de les Flors. Aquest mateix dilluns s'ha obert el període de votacions, que es realitza exclusivament mitjançant la web www.premisbutaca.cat.

Carme Portaceli torna a optar al Butaca a la millor direcció per 'Jane Eyre: una autobiografia', després d'endur-se'l l'any passat pel muntatge 'Només són dones'. Israel Solà per l'espectacle 'Fairfly'; Julio Manrique per 'L'ànec salvatge'; Jordi Prat i Coll per 'Els tres aniversaris'; Àlex Rigola per 'Ivanov'; Oriol Broggi per 'Boscos', Pep Tosar per 'Federico García' i Adrià Aubert per 'Somni d'una nit d'estiu' completen la llista de nominats a la millor direcció.

Respecte el millor actor, Lluís Homar repeteix nominació pel seu paper a 'Ricard III' després de que el 2016 Pol López es fes amb el guardó al millor protagonista masculí a 'Hamlet'. En aquesta categoria també estan nominats Ernest Villegas per 'Un obús al cor', Ivan Benet i Pablo Derqui per 'L'ànec salvatge', Joan Carreras per 'Ivanov' i Pep Cruz per 'Davant la Jubilació'. D'aquesta darrera obra s'ha nominat a la categoria de millor actriu Marta Angelat i Mercè Arànega. Competeixen també Ariadana Gil per 'Jane Eyre: una autobiografia', Anna Azcona per 'Cúbit', Rosa Boladeras per 'Els tres aniversaris' i Muntsa Alcañiz per 'Abans que arribi l'alemany'.

Victor Pi per 'L'Inframon', Enric Auquer per 'In Memoriam. La quinta del biberó', Andreu Benito per 'Ivanov', Lluís Marco per 'El preu', Abel Folk per 'Jane Eyre: una autobiografia' i Javier Beltrán per 'L'Hostalera' es disputaran el Butaca al millor actor de repartiment. En categoria femenina, el premi es jugarà entre Elisabeth Casanovas per 'La senyora Florentina i el seu amor Homer', Elena Tarrats per 'L'ànec salvatge', Mima Riera per 'La treva', Carme Elias per 'Ricard III', Pepa López per 'Jane Eyre: una autobiografia' i Mar Ferrer per 'El miracle d'Anne Sullivan'.

Musical

'Scaramouche', amb vuit nominacions, es disputarà el Butaca a millor musical amb 'El despertar de la primavera', 'Gente Bien' i 'Close to Liza'. Els actors protagonistes del darrer muntatge de Dagoll Dagom opten al premi en les respectives categories de millor actor i actriu en un musical: Ivan Labanda i Toni Viñals se'l disputaran amb Marc Flynn, nominat per 'El despertar de la primavera', mentre que Ana San Martín i Mireia Mambo competiran amb Virgínia Martínez, nominada per 'Close to Liza'. Ivan Labanda repeteix nominació: l'any passat hi va optar per 'Sugar, ningú no és perfecte'. Finalment, el premi va recaure en David Verdaguer per 'Molt soroll per no res'. Clara Peya, que ja va estar nominada l'any passat per 'Homes foscos', opta a dos premis Butaca a la millor composició musical amb les nominacions per 'Jane Eyre: una autobiografia' i 'Renard o el Llibre de les bèsties'. Albert Guinovart per 'Scaramouche' i Joan Vives per 'Gente Bien' completen la llista de nominats en aquesta categoria.

Petit format i dansa

'Fairfly', 'Les dones sàvies', 'L'electe', 'Dansa de mort', 'Somni d'una nit d'estiu' i 'Cúbit' concorren al premi Butaca al millor espectacle de petit format. 'Èpica' d'Aimar Pérez Gall, 'Sweet Tyranny' de Pere Faura, 'Time takes the time times take' de Guy Nader i 'R.E.M.' de Manuel Rodríguez són els espectacles nominats al Premi Butaca a millor espectacle de dansa.