Tot està a punt perquè en les properes setmanes comenci a gestar-se un grup teatral inclusiu integrat per joves amb diversitat funcional i sense del centre de lleure El Dofí i de l’associació A Mossegades. L’objectiu és promoure l’accés al lleure, la cultura i l’educació no formal de persones amb diversitat funcional a través de la creació i la producció d’un espectacle teatral, trencar prejudicis i demostrar que és l’entorn el que genera les limitacions a les persones. El grup neix a partir del projecte Teatre a l’abast, presentat pel Dofí que ha rebut el Premi Inclusió Social 2017 del Consell Comarcal, dotat amb 6.000 euros que permetrà a uns vint joves de les dues entitats participar aquest curs en una producció de creació pròpia. “A Mossegades, que treballa per al teatre i la joventut de l’Alt Empordà, va creure interessant implicar-se en aquest projecte,” assenyala el president de l’associació Marià Llop.

Un espectacle sense limitacions

Es vol crear un muntatge que demostri que els problemes de mobilitat no són una veritable limitació en l’àmbit de l’expressió artística i superar les barreres que ha d’afrontar aquest col·lectiu. “Volem que el resultat d’aquest projecte vagi més enllà d’una mostra final d’un treball o d’un grup de lleure, que tingui realment format d’espectacle i que es programi un cop s’estreni a diferents llocs”, explica Llop. D’aquesta manera, s’ampliarà la creació d’oferta cultural i de lleure inclusiu a la comarca, atenent les necessitats específiques dels joves de les dues entitats.

El Concurs de Projectes d’Inclusió Social té com a objectiu fer emergir iniciatives innovadores en l’àmbit de la inclusió i la cohesió social i finançar projectes en el territori. Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Alt Empordà, té com a finalitat millorar les condicions de vida de la població de la comarca i reforçar la cohesió social. L’edició d’enguany, que ha estat la cinquena, ha comptat amb la participació de deu projectes.

Una de les bases que ponderava en els Premis era la inclusió de la perspectiva de gènere i “des de l’associació A Mossegades ja feia temps que existia l’interès d’abordar temes com el sexisme, per exemple, a través dels contes Disney”. Així doncs, “crear un muntatge que tingui en compte el teatre inclusiu i la perspectiva de gènere, creiem que pot ser una bomba explosiva de contingut, per trencar prejudicis i veure les coses amb visions diferents”. Tot i així serà en les properes setmanes quan es comenci a perfilar quin és el tipus d’espectacle que es vol preparar: “ha de ser una feina conjunta entre tots els participants”.

Barreres arquitectòniques

Els prejudicis socials no seran l’única barrera a salvar, ja que ara cal també definir l’espai d’assaig on es trobaran els membres del Grup de Teatre Inclusiu. “A Mossegades utilitza l’Oficina Jove per trobar-se, però aquest espai no és accessible, ni tampoc ho és el Teatre, ni l’aula de teatre, ja que no estan adaptats. Trobar un espai d’assaig habilitat seria un bé per a la ciutat,” reivindica Llop.

A Mossegades va néixer com un grup format per joves que encara estaven cursant l’ESO, però amb el pas dels anys “cadascú s’ha especialitzat en diferents àmbits, com l’art dramàtic, però també Educació i Treball social o Psicologia, el que fa que tenim un bagatge professional per poder formar un equip potent amb diferents eines per afrontar el projecte”, assegura Llop.

Va ser l’estiu de 2011 quan es va crear A Mossegades com a grup de teatre amateur format per joves de 13 a 16 anys, però fa tres anys es va constituir com a entitat que dinamitza un grup de teatre jove i ara també dinamitzarà un grup de teatre juvenil inclusiu. Precisament, el càsting per a entrar a formar part del grup de teatre es va fer la setmana passada adreçat a joves d’entre 14 i 21 anys. Aviat s’obrirà un altre càsting per formar el grup de teatre inclusiu a la ciutat.

El terme diversitat funcional aporta, com a base, el fet que el generador de les limitacions de les persones és l’entorn. A partir d’aquí, El Dofí trenca prejudicis proposant activitats com el ioga, la dansa i ara el teatre.

Mercè Coll, presidenta d'El Dofí: 'Volem demostrar el que pot fer un noi amb discapacitat'

Què espereu del projecte Teatre a l’abast, satisfets pel premi?

Estem molt satisfets, primer per haver rebut el premi del Consell Comarcal i també perquè el que volem és oferir activitats noves als nostres usuaris, tal com ja fem amb la dansa des de fa un any, amb el ioga i ara també amb el teatre. Volem demostrar el que pot fer un noi amb discapacitat.

Quins beneficis els aportarà realitzar aquesta activitat?

Com ja passa amb la dansa, creiem que el teatre els agradarà molt i els farà gaudir. En el cas de la dansa, l’activitat, que dura una hora i mitja, els aporta moviment, tant si són més autònoms, com si van en cadires de rodes, estan en contacte amb la música... És molt enriquidor, i esperem que amb el teatre passi el mateix. L’activitat s’adaptarà a ells per fer-los gaudir.

S’ha triat ja un lloc per assajar?

Segurament ho farem al nostre local, a Figueres, perquè falta molta adaptació a la ciutat i costaria trobar un espai on assajar.