La Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries s’ha convertit ja en un referent cultural a tot l’estat, i enguany la desena edició arriba del 12 al 15 d’octubre, plenament consolidada i amb la presència de noranta artistes de tots els estils i disciplines, entre ells representants de Galícia i Madrid, i una àmplia presència d’obres procedents d’arreu de Catalunya i també d’artistes locals. “Aquesta diversitat és el que fa que aquest esdeveniment sigui especial i tingui un públic ampli”, reconeix l’ànima de la Ruta, Anna Maria Constanseu, artista establerta a Castelló d’Empúries que ha fet possible que la Ruta perduri durant una dècada ja al municipi: “ha estat complicat arribar fins aquí, però els que estimem l’art veiem recompensat l’esforç i el sacrifici”.

Activitats paral·leles

La programació d’enguany inclou un ampli ventall d’activitats paral·leles. S’obrirà dijous dia 12 donant pas a la primera de les propostes, “que han anat cobrant cada any més importància”. Aquest mateix dia, a les 12 del migdia, es presentarà el llibre Crema Londres a Tarragona de la fotògrafa Roser Arqués, una de les artistes participants en la Mostra. L’obertura oficial es farà a les quatre de la tarda i a les vuit del vespre s’han previst diferents actuacions musicals per celebrar l’aniversari: hi haurà música en directe amb els Serfs Música i a continuació els Senyors del Foc faran un espectacle d’homenatge a aquests deu anys.

La Ruta es podrà visitar en una vintena d’espais públics i privats del municipi i en aquesta edició s’afegeix l’Espai Zero, al Rentador, on es farà una acció puntual i també Casa Pastell, situada a la plaça dels Homes. Les exposicions es podran visitar al llarg de divendres, dissabte i diumenge, jornada que es tancarà amb una activitat nova, un concert de Cor i Orgue a càrrec de l’Orfeó Laudate-Jonatan Carbó dirigit per David Malet, a la Basílica de Castelló d’Empúries i amb entrada gratuïta.

Un dels espais consolidats de la Ruta és el Mercat d’Art, instal·lat a la Sala Municipal, on es combinarà l’activitat amb tast de vins. L’objectiu és oferir al visitant l’opció de comprar art a bon preu, i al mateix temps col·laborar solidàriament amb Mifas (bàsquet en cadira de rodes).

L’alcalde Salvi Güell s’ha mostrat satisfet de la rellevància que ha adquirit aquest esdeveniment cultural al municipi i s’ha destacat un cop més la seva qualitat.

Art consagrat i emergent

Enguany participen en la mostra alumnes i professors de l’Escola de Belles Arts de Barcelona, i també s’ha convidat a l’Escola d’Arts d’Olot. Entre els participants, vinguts d’arreu de Catalunya, destaca la presència també d’artistes reconeguts de Madrid i Galícia.

La Ruta de l’Art va començar l’any 2008 amb 40 artistes i 18 espais. Des dels inicis ha fet una amalgama entre artistes de renom i futures promeses i actualment, amb la celebració d’aquesta desena edició, la Ruta es manté ferma a la seva marca, creant el seu propi nom i sense caure en la temptació de perdre l’essència romàntica que la va fer néixer, la passió per l’art.