"Tot va començar així, amb un duel. És cert que els meus embolics amb les dones sempre m´havien dut maldecaps però aquesta vegada m´hi jugava alguna cosa més que la reputació". Així arrenca 'El retrat ovalat', el nou curt de l´il·lustrador escalenc Carles Roman. Inspirat en el relat 'The oval portrait' d´Edgar Allan Poe, divendres passat es va presentar, en versió original en anglès subtitulat al català, en el Girona Film Festival dins la secció DO Girona Ficció. Amb un pressupost de poc més de 1.000 euros, Produccions Ni Cinc ha construït una versió que intenta, segons Roman, mostrar "una visió més tràgica i romàntica del relat de Poe i, alhora, una defensa de la figura de la dona de l´època".

'El retrat oval' no és dels relats més coneguts de l´escriptor, però inclou tots els elements que el representen. L´adaptació ha incorporat escenes noves al text original, com la inicial, la del duel, per justificar accions que sí que apareixen en el conte. "Adaptar Poe no és fàcil, perquè ell divaga bastant a escala psicològica i pràcticament no inclou diàlegs", explica Roman. En el curt, això se soluciona amb la veu en off del narrador, paper interpretat per Arthur Strange, un anglès establert a l´Escala que condueix un programa de cinema a Canal10. Temps enrere també participà en un altre curt de Roman, 'Domus protectum'.

Els altres actors que l´acompa­nyen són David Fernández, en el paper del criat; Enric Boldó, en el del pintor; el mateix Roman i Tània Henríquez, en el de la noia retratada. Ella, juntament amb Ana Ferrerfàbrega, ambdues estudiants de batxillerat i alumnes de pintura i dibuix de Roman, també han format part de la producció del curt. Això aporta al projecte un vessant pedagògic i formatiu. "Tot és molt artesà i ha suposat una experiència molt bona per a tots", afirma Roman. En aquest sentit, el curt es va començar a treballar fa un any i el rodatge es va fer per les vacances de Setmana Santa a l´Escala, Viladamat i Castelló d´Empúries. "Tothom era voluntari i calia adaptar el pla de rodatge a les disponibilitats", explica Roman, que ha invertit moltes hores en la posterior edició tot reconeixent que ara, els nous programes d´ordinador, faciliten molt la feina.

Quelcom que cal destacar és la música del curt, tota ella original. Ha estat creada per Beni Ballesta i Andreu Roman. "Ajuda molt a la part emotiva del film", explica el director. Del que han tingut també molta cura és del vestuari, cercat en botigues de disfresses i per internet, i de la il·luminació, aconseguida amb trucs ben quotidians, per crear una atmosfera gòtica. Roman és conscient del nivell amateur de la cinta, que té una durada de 27 minuts, i de la dificultat de competir. Haver estat seleccionats pel Girona Film Festival ja ha estat tot un triomf.