"L´home és un trosset d´Univers fet vida", deia el poeta Ralph Waldo Emerson. L´Univers ha fascinat l´home des de sempre. Empès per la curiositat, ha girat la mirada envers el cel àvid per entendre el seu lloc. Aquest interès també va empènyer la fundació, fa 25 anys, de la Societat Astronòmica de Figueres de la mà d´un grup de persones interessades per la ciència astronòmica. Després d´alts i baixos, l´entitat, ara integrada per trenta-nou socis, va celebrar, aquest dissabte passat, una sèrie de ponències a la Cate, obertes a tothom, i una observació del cel al pati d´armes del castell de Figueres.

El president de la Societat, Pere Horts, reconeix que viuen un moment d´impuls. Després de la pèrdua de socis a causa de la crisi, l´entitat torna a revifar amb l´entrada de noves persones, astrònoms no professionals, "amb gran experiència, que tenen observatori i instrumental científic que fan feina pròpies d´astrònoms professionals". Aquesta injecció de suport humà els permet mirar el futur amb optimisme. En aquest sentit, han obert una nova secció sobre astrofotografia "amb experts dins la matèria" com Juan Carlos Casado i José Jiménez Garrido. A més, tenen previst disposar d´un local propi (ja ho han plantejat a l´Ajuntament) i promoure més i renovades activitats. "Volem tenir més presència a la ciutat", apunta Pere Horts, president de la Societat.

Horts assegura que l´interès que desperta l´astronomia entre la gent és ben normal. "Es tracta d´una ciència que se sustenta en el viatge al passat. Tot allò que observem és llum antiga que fa temps que van emetre aquells astres", reflexiona. Aquest encant romàntic que desprèn, potser és el que ha fet moure unes 2.500 persones a visitar, des que es va inaugurar, l´observatori d´Albanyà, una infraestructura privada que acull el telescopi més gran de Girona i que ha rebut el suport de la Societat Astronòmica de Figueres.

Turisme astronòmic

Horts reconeix que l´Alt Empordà és una comarca amb un alt potencial, tenint en compte els parcs naturals que disposa, per atraure turisme astronòmic tot l´any i que, això, a la llarga, podria esdevenir una altra font de recursos i, alhora, una via per preservar el territori. El president de la Societat reconeix que a ells i als promotors de l´Observatori els uneix "la necessitat de protecció del cel nocturn de la comarca". Horts sap bé de què parla. Com a fundador i actual vicepresident de Cel Fosc, una entitat sense ànim de lucre, d´àmbit estatal, ha estat un pioner a l´Estat lluitant des del 1992, quan ningú ho feia, contra la contaminació lumínica. En aquest sentit, una de les apostes de la Societat és "expandir a la resta de la comarca la importància de la protecció del cel nocturn". De fet, l´aplicació de criteris respectuosos pressuposa un alt nivell d´estalvi.

Per fer-se soci de l´entitat, només cal enviar un mail a info@astrofigueres.com. Ben aviat, es renovarà la web i també disposen de pàgina a Facebook.